A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Egy Radiohead-szám Supergrass-tagokkal és Joanna Newsommal

2014. december 10., 17:15

Már többször szóba került itt, hogy a legközelebb megjelenő Radiohead-szerzemény az eddig csak koncerten játszott Spooks lesz, melyből Jonny Greenwood gitáros a Supergrass két alapítótagjával vett fel új verziót Paul Thomas Anderson rendező Inherent Vice filmjéhez. Itt a felvétel – és a hárfás-énekesnő Joanna Newsom is hallható benne!

A nyúlfarknyi Spooks című kompozíciót a Radiohead 2006-ban mutatta be először közönség előtt, de soha nem adta ki semmilyen hivatalos formában. Jonny, aki a Vérző olaj és The Master filmzenékkel Paul Thomas Anderson házi zeneszerzőjévé lett (lásd fenti közös fotóját a szakállas filmessel!) idén zenésztársai jóváhagyásával úgy döntött, hogy a rendező legújabb munkájához, a Thomas Pynchon-regényből forgatott Inherent Vice-hoz felveszi ezt a félig elfelejtett számot, de nem a Radiohead tagjaival, hanem egy másik híres oxfordi zenekarból, az 1993 és 2010 közt működő Supergrassból Gaz Coombes gitáros-frontemberrel és Danny Goffey dobossal (akik The Hotrats nevű alkalmi feldolgozásprojekt-duójuk 2010-es albumát a Radiohead-producer Nigel Godrich társaságában készítették). És hogy a dolog még cifrább legyen, az Inherent Vice-nak az amerikai hárfás-énekes Joanna Newsom a narrátora, így az ő hangja is rákerült a filmzenelemezen halható Spooks felvételre. Íme a szerzőként a teljes Radiohead-tagság által jegyzett szám első hivatalos stúdióverziója az illusztris közreműködőkkel:

a Spooks élő ősbemutatója egy Radiohead-koncerten 2006 májusában:

a Joaquin Phoenix főszereplésével készült Inherent Vice első mozielőzetese Joanna Newsom narrációjával…

…és a tegnap érkezett második trailer szintén Joanna hangjával:

itt van mutatóba Joanna Newsom legismertebb dala, a 2004-es bemutatkozó albumáról való Sprout And The Bean klipje:

a hárfa mellett zongorán is játszó Joanna 2011-ben a Művészetek Palotájában is fellépett – itt a legutóbbi albumáról, a 2010-ben megjelent háromlemezes Have One Me-ről való Good Intentions Paving Company című szám budapesti előadása:

ez pedig a dal hivatalosan soha be nem mutatott korabeli videoklipjéből egy rövid részlet:

a végére kerüljön ide egy Supergrass-dal, mondjuk az 1997-es Sun Hits The Sky klipje is, melynek alábbi nyitóképén épp Danny Goffey és Gaz Coombes látható:

Billy Nomates: Heels – klipdal a Portishead-főnökkel készült Emergency Telephone EP-ről
jan. 25., 17:21
Brodka: Wrong Party – a lengyel art-pop énekesnő a brit sztárproducer Dan Carey-vel
jan. 24., 14:05
Royal Blood: Typhoons – az áprilisra bejelentett rock-diszkós album címadó dala
jan. 22., 5:49
Silk City feat. Ellie Goulding: New Love – klip Mark Ronson és Diplo duójának új számához
jan. 22., 3:53