A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Rendhagyó Link interjú Makai Lászlóval, az Apey and the Pea dobosával

2019. szeptember 18., 10:53

Elég durva belegondolni, de az ország hivatalosan is legjobb metálzenekara, az Apey and the Pea 10. születésnapját ünnepli a Budapest Parkban szeptember 19-én. Az előzetes hírek alapján a koncert (természetesen) nem egy lesz a sok közül: jelentős eltérések lesznek a szokásos programtól. Előkerülnek soha nem játszott felvételek, vagy utoljára nyolc évvel előadott számok, a másfél órás műsorból kiesik néhány sokat forgott tétel (csak ne a Pothead legyen, gyerekek), és olyan vizuált ígér a zenekar, amitől a környék összes szúnyogja öngyilkos lesz. Valamint Makai Lacit idézve, készülnek egy „kurva nagy meglepetéssel” is, de azt (természetesen) nem árulták el, hogy mivel.

Az Apey and the Pea színre lépése a magyar nehézzenei életben olyan volt, mint egy-egy nagy találmány megjelenése, amit senki sem várt, amire senki sem számított, és ami később mégis alapvetően változtatta meg az emberek életét. Mint például a söré. Mielőtt nem volt sör, nem tudta az ember, hogy hiányzik neki, de amióta van, és fogyaszthatja, mire menne nélküle?

Az Apey and the Pea színre lépésével és mocskos, sötét, nyers, kíméletlen, fémes, de ugyanakkor lucskos, ragadós, mocsárban gázolós hangzásával olyan űrt töltött be itthon, amiről nem tudtuk, hogy ott volt. Most viszont, ha ezt a részt kivennék az egészből, és nekitámaszkodnánk a hiányzó darab helyének, egy kurva nagy lyukba esnénk bele.

Magyarországon senki más nem játszik olyan zenét, és olyan hangzású zenét, mint az Apey and the Pea, és ez mindenkinek így a legjobb.

Az Apey and the Pea tízéves története olyan, mint egy tündérmese, amibe véletlenül belecsöppent három izzadt, tetovált metállovag. A zenekar egy évtizeddel ezelőtt elindult a Vágóhídról (honnan máshonnan?), és tíz évvel később, két sarokkal arrébb, a Budapest Parkban adják vélhetőleg karrierjük eddigi legnagyobb koncertjét. Csodálatos kör.

Csak azért, mert ki tudja, mi lesz tíz év múlva, és mert most itt a remek alkalom, hadd mondjam el – mint azokban a híres zenészekről készült dokumentumfilmben, amikor bevágják a nagynénit, aki büszkén mondja, hogy ő már hároméves korában látta, hogy a kis drágája sztár lesz, akkor amikor a hajkefén gitározott –, hogy 2014 telén láttam az Apey and the Pea-t először a Vágóhídon a Showbarlangban párszáz ember előtt, ami olyan meghatározó élmény volt, mint mondjuk az első LSD trip. Megálltam a színpadtól nem messze (és így egyben a bárpulthoz közel), zúdult rám a szupersúlyos hangzású zenéjük, villogott a kék meg piros fény, a falakról csöpögött az izzadtság, és egyből beköltöztem a világukba. És azóta úgy hiányoznának, ha nem lennének, mint a sör. És most jön a nagynénis rész: már akkor lehetett látni, hogy nagyon sok van ebben a zenekarban, és már akkor azon agyaltam, hogy lehetne őket megismertetni az egész országgal meg Európával, mert ez egy abszolút nemzetközi kompatibilis brigád, és sokkal többre hívatott annál, minthogy kétszáz ember előtt játsszon egy külvárosi klubban, ami – hangsúlyozom – kurva nagy élmény volt. De szerencsére ezt nem nekem kellett kitalálni. Megcsinálták ők maguk. Aminek szívből örülök, és amihez ezúton is gratulálok.

Az Open Air Rádió Link interjúja – azoknak, akik esetleg nem tudják – egy programajánló rovat, amiben zenészeket kérdezünk általában kedvenc zenéikről, mely kérdésekre egy-egy linkkel válaszolnak. Ez a mostani azért rendhagyó, mert az Apey and the Pea tagjainak külön személyre, illetve a zenekarra szabott – természetesen félkomoly – kérdéseket találtunk ki, amikre Makai Lászlótól egészen komoly és egészen komolytalan válaszokat kaptunk. (Az énekessel, Áron Andrással készült korábbi rendhagyó link interjúnkat itt találod.

Jó szórakozást ehhez is, és a csütörtöki Apey and the Pea jubileumhoz is, amelyen az előzenekar a Stubborn és a Shell Beach lesz.

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Makai László, Apey and the Pea

Szerinted milyen zene szól a pokolban?

Mi a legfélelmetesebb zene, amit valaha hallottál?

Milyen zenével/zenekarral tudnának téged kínozni, ha vallatnának? 

Milyen zenére fogyasztanál el egy jó kecskepörköltet?

Mi lenne az utolsó szám, amit a végítélet napján meghallgatnál?

 

Mi fog szólni a temetéseden? 

Facebook-esemény.

Link interjú Bukkyval, a Žagar énekesnőjével
dec. 29., 19:20
Link interjú Vegasszal – Bad Company
dec. 28., 1:20