A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Resistance Radio – sztárparádés feldolgozáslemez Az ember a Fellegvárban sorozathoz

2017. április 23., 18:33

Philip K. Dick 1962-es fantasztikus regénye, Az ember a Fellegvárban (The Man In The High Castle) – és az abból 2015-2016-ban készült azonos című Amazon-tévésorozat – egy olyan világban játszódik, ahol a nácik nyerték a második világháborút: az USA keleti felét a németek uralják, a nyugati partvidéket a japán megszállók. A korai hatvanas éveknek ebben az alternatív verziójában is létezik angol nyelvű popzene, és a sorozatban szereplő kalózrádió most a mi világunkba is áttüremkedik zenei kínálatával: a Resistance Radio műsorában híres régi dalok átiratait hallhatjuk a sztárproducer Danger Mouse felvételein olyan mai előadóktól, mint Norah Jones, Karen O, Angel Olsen, Sharon Van Etten, Kelis, Beck, Curtis Harding, a Shins, a Grandaddy vagy az MGMT frontembere.

Elvis Presley: Can’t Help Falling In Love (1961), The Everly Brothers: Love Hurts (1961), Skeeter Davis: The End Of The World (1962), vagy olyan még korábbról való és sokak által műsorra vett sztenderdek, mint az I Only Have Eyes For You, a Nature Boy, a Who’s Sorry Now? vagy az Unchained Melody. . . Az 1962-ig terjedő időszakból válogatott populáris dalok sötétebb hangvételű, de korabeli hangzású (a felvételek végztével vinyl verzióból maszterelt!)  átdolgozásainál Danger Mouse hangszerelő-producertársa a fenti kép jobboldalán látható gitáros-énekes Sam Cohen volt, az Apollo Sunshine és Yellowbirds együttesek egykori frontembere, aki a bevezetőben említett híres vendégénekesek mellett maga is  bevállalt két feldolgozást – az egyik a tradicionális The House Of The Rising Sun, amit az Animals 1964-es sikerverziója előtt már például Bob Dylan is felvett 1961-ben.

A március elején a ResistanceRadio.com oldalán indult rádióadás beharangozója a Sam Cohen-féle The House Of The Rising Sun átirattal. . .

. . . és a Danger Mouse-féle 30th Century Recordsnál áprilisban megjelent Resistance Radio album a rádióadáshoz készített feldolgozásokkal:

Sharon Van Etten – The End Of The World
Andrew Van Wyngarden – Nature Boy
Beck – Can’t Help Falling In Love
Benjamin Booker – Spoonful
Sam Cohen – The House Of The Rising Sun
The Shins – A Taste Of Honey
Angel Olsen – Who’s Sorry Now
Waterstrider – Speaking Of Happiness
Michael Kiwanuka – Sometimes I Feel Like A Motherless Child
Grandaddy – Love Hurts
Big Search – Lonely Mound Of Clay
Kevin Morby – I Only Have Eyes For You
Kelis – Who’s Lovin’ You
Norah Jones – Unchained Melody
Curtis Harding – Lead Me On
Karen O – Living In A Trance

a gyűjteményes album záródala egy másik Sam Cohen-felvétel, a Get Happy című sztenderd feldolgozása:

az alábbi Spotify-verzióban egy plusz szám a 16. helyen, a Brenda Lee-féle 1962-es All Alone Am I a brooklyni Maybird együttes énekesétől:

.
a lemez közreműködői közül néhányan egy közös koncerten is előadták feldolgozásaikat a gitáros-producer Sam Cohen vezette alkalmi Resistance Band kíséretében március 14-én a South By Southwest fesztiválon:

Josh Netsky (Maybird) és az All Alone Am I

Kelis és a Who’s Lovin’ You

Jason Lytle (Grandaddy) és a Love Hurts

Kevin Morby és az I Only Have Eyes For You

.
Az ember a Fellegvárban sorozat 1. és 2. évadának előzetese:

.
egy múlt havi híradás a Resistance Radio indításáról és a sorozat reklámkampányáról:

.
részletek a Resistance Radio adásából két műsorvezetővel, a párhuzamos világbeli náci űrprogramról vagy épp a fekete amerikai identitásról – a végén egy-egy feldolgozásdallal, a rádióadás és a sorozat reklámjával:

4’33” – Laibach-performanszvideó a Mute kiadó sztárparádés csendfeldolgozás-gyűjteményéből
jan. 17., 12:03
Fat White Family: Feet – monumentális videoklip a Querelle című Fassbinder-film ihletésében
jan. 16., 17:24
Karen O & Danger Mouse: Woman – a Yeah Yeah Yeahs-énekesnő és a sztárproducer duólemezéről
jan. 15., 17:48
The Cranberries: All Over Now – az elhunyt Dolores O’Riordan utolsó felvételeire épült albumról
jan. 15., 15:24