A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Ride: Charm Assault +FRISSÍTÉS: klip és albumbejelentés 21 év után az Oasis-extag Andy Bell zenekarától

2017. február 22., 7:22

Tavaly nyár óta rengeteg zenekar jelentkezett óriási kihagyás után új stúdiófelvételekkel: jöttek új Stone Roseskislemezek 21 év után, új At The Drive-In-szám és új Avalanches-album 16 év után, míg a Jesus And Mary Chain 19 év után, a Boss Hog pedig 17 év után ad ki új nagylemezt – és most itt van 21 év után egy új stúdiódal az Oasis-tagként is ismert Andy Bell anyazenekarától, a sikereit a kilencvenes évek első felében arató oxfordi Ride-tól is, mely 2014 novemberében jelentette be újjáalakulását, 2015 áprilisában kezdett újra turnézni és 2016-ban már végzett is a visszatérő album felvételeivel (a héten egy másik kilencvenes évekbeli angol sikerzenekar, a hajdani Oasis-vetélytárs Shed Seven is bejelentett egy új lemezt 16 év után, de róluk majd később).

Az 1988-ban tizenéves oxfordi srácokból alakult, a kezdeti shoegaze/noise poptól idővel a hatvanas évek klasszikusabb pszichedelikus rockja felé tendálva 1990-1996 közt négy albumot kiadó Ride-ban Andy Bell mellett volt egy másik gitáros-énekes-frontember is az akkoriban roppant jóképű Mark Gardener személyében, és az ő kettejük viszálya vezetett végül a zenekar széteséséhez is (a közösen jegyzett korai számaik után a 1994-es Carnival Of Light idején már külön lemezoldalra tették külön írt szerzeményeiket, az 1996 márciusában a feloszlás után pár nappal megjelent Tarantula albumon pedig Gardener már csak két számot énekelhetett).

A Ride-ból valós távozása után Mark Gardener sajnos nem tudott semmi izgalmassal előállni, Bell viszont a reflektorfényben maradt: az Oasis-sikerhangzást koppintva Hurricane #1 néven alakított új együttest (ahol már nem akart frontember lenni), mielőtt 1999-ben basszusgitárosként(!) csatlakozott az igazi Oasishez, melynek 10 éven át volt hivatalos tagja egészen a feloszlásig, majd lehúzott egy fél évtizedet annak utódzenekarában, a Liam Gallagher vezetésével 2009-2014 közt működő Beady Eye-ban is. 2014-re azonban már minden adott volt, hogy a Ride is csatlakozzon a hajdani kilencvenes évekbeli együttesek nagy visszatérési hullámához, és a kvartett az eredeti felállásában alakulhatott újjá, a zenéléstől egy időre már vissza is vonult Steve Queralt basszistával és a lelkes Laurence “Loz” Colbert dobossal (aki több más zenei elfoglaltsága mellett 2007-2008 tájban még a Jesus And Mary Chainben is játszott!).

A visszatérő albumot a tavalyi évben 17 nap alatt rögzítették a londoni elektronikus zenei producerrel, Erol Alkannal („az új zenéjükben benne van az összes összetevő, amit a Ride-tól várnál: nagyszerű dalok, hangos gitárok, szép harmóniák, erőtejes ritmusok”), a keverést pedig a nagynevű Alan Moulderrel készítették, akivel már a kilencvenes évek elején is együtt dolgoztak („Hol odacsapott és popos, hol ambient és pszichedelikus. Ugyanannyira Motörhead, mint William Basinski, agresszíven ambientes!” – jellemezte a lemezanyag hangzását Bell egy interjúban). A Wichita független kiadónál idén nyáron megjelenő új albumról elsőként a Charm Assault című dalt mutatták be, mely a zenekar korai shoegaze korszakával szemben inkább a kilencvenes évek közepének rockosabbb Ride-ját idézi fel:

FRISSÍTÉS: egy nappal később egy második új Ride-szám is érkezett Home Is A Feeling címmel!

.
FRISSÍTÉS 2: a két dalpremier után egy hónappal hivatalosan is bejelentették a visszatérő albumot június 16-ra Weather Diaries címmel, az alábbi borítóval és dallistával. . .

Ride: Weather Diaries (2017)

01 “Lannoy Point”
02 “Charm Assault”
03 “All I Want”
04 “Home Is a Feeling”
05 “Weather Diaries”
06 “Rocket Silver Symphony”
07 “Lateral Alice”
08 “Cali”
09 “Integration Tape”
10 “Impermanence”
11 “White Sands”

. . .a Charm Assault című első kislemezdal pedig egy hivatalos videoklipet is kapott!

.
a Charm Assault élőben egy tavaly szeptemberi brightoni koncerten. . .

. . .ahol már két további új szerzemény is elhangzott:

.
emlékeztetőként néhány szám a Ride történetéből:

Chelsea Girl (1990, nyitódal a címnélküli debütáló EP-ről)

Vapour Trail (1991-es kislemez és klip az 1990-es Nowhere debütalbumról)

Leave Them All Behind (1992, a Going Blank Again című második nagylemezről)

Twisterella (1992, szintén a Going Blank Again albumról)

I Don’t Know Where It Comes From (1994, a Carnival Of Light című harmadik nagylemezről)

Black Night Crash (1996, a feloszlás után megjelent Tarantula albumról)

Coming Up For Air – egy 2001-es tévéfelvétel miatti egyszeri alkalmi összeállás félórás próbatermi instrumentális élő felvétele, mely 2002-ben egy EP-n is megjelent mindenféle utómunka nélkül:

Billie Eilish: Xanny – videoklip + lemezborító-festés Jack White-nál
dec. 5., 18:59
EOB: Brasil – klip a Radiohead-gitáros Ed O’Brien első szólóalbuma elé
dec. 5., 15:00
La Roux: Gullible Fool – újabb klipdal az angol énekesnő Supervision albuma elé
dec. 5., 14:09
Caribou: You And I – az öt év után érkező új Suddenly albumról
dec. 4., 17:28