A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Sam Patch – Arcade Fire-mellékprojekt Basia Bulat közreműködésével +FRISSÍTÉS: dupla Arcade Fire-DVD

2016. december 10., 13:51

A Reflektor című legutóbbi Arcade Fire-album óta eltelt három évben a zenekarvezető Butler házaspár mögül mostanra már minden tag előlépett valami szólóprodukcióval: az Oscar-jelölésig jutó multiinstrumentalista-vokalista Will Butler öcsi, a kortárs klasszikus kompozícióit megjelentető Richard Reed Parry gitáros, az avantgárd hegedűslány Sarah Neufeld és az ambient rajongó Jeremy Gara dobos után most hétvégén a szakállas basszusgitáros Tim Kingsbury is kiadta első dalát Sam Patch nevű projektjének 2017-re bejelentett első lemezéről – és az említett Arcade Fire-doboskolléga mellett a kanadai folk-pop sztárcsaj Basia Bulat is ott van kísérői közt!

Az 1977-es ontariói születésű Timothy Kingsbury alternatív rockon (The Fall, Sonic Youth, Dinosaur Jr. stb.) nőtt fel, de az ABBA és Bob Dylan iránt is megszállottan rajong. Teljes jogú Arcade Fire-taggá válása előtt több más együttessel is zenélt (néha frontemberként is, a korai Wolf Parade-del például pluszgitárosként), de csak egy bő évtized után támadt kedve újra dalszerző-énekesként a világ elé lépni: a Reflektor turné 2014-es nyári szakasza idején hotelszobákban kezdte komponálni új dalait nejlonhúros gitáron, egy miniorgonával és egy dobgéppel, majd 2015 augusztusában énekelte őket először élőben az első Sam Patch-koncerten, ahol a dobosként Jeremy Gara, basszusgitáros-vokalistanőként pedig Basia Bulat kísérte (egyikük jelenélete sem meglepő, hiszen Tim korábban zenészként és társproducerként is szerepelt Basia albumain, a legjobb barátai közé számító Jeremy pedig a majdnem mindegyik Arcade Fire-tag szólóprodukciójába besegít). A fura rockzene stílusmeghatározású Sam Patch projekt élő felállásának negyedik tagja a montreali zeneesztéta-gitáros Matthew Brown, de a Yeah You, And I címmel 2017. február 17-re bejelentett debütalbumon John McEntire (Tortoise, The Sea And Cake) is közreműködik.

Az igazi Sam Patch egy vakmerő XIX. századi amerikai mutatványos volt, aki a Niagara vízesésben bemutatott halálugrásaival lett országos híresség, mígnem 1929 novemberében, péntek 13-án a rochesteri High Fallsba való 38 méteres zuhanása tényleg halálosnak bizonyult. Tim most hasonló merészséggel ugrik bele a szólókarrierjébe, de reméljük nem ér olyan szomorú véget, mint projektjének névadója – vagy mint a nyilakkal telelőtt és bunkókkal halálra vert mártír Szent Sebestény, akiről a Sam Patch-album elsőként közzétett számát, az itt hallható St. Sebastiant elkeresztelte:

további Sam Patch-dalok élőben, a december 2-án Basia Bulat előzenekaraként adott koncerten:

Tim, Jeremy és Basia a legelső Sam Patch-koncerten 2015 augusztus végén:

.
az album borítója számlistája:

Sam Patch: Yeah You, And I (2017)

01 Must Have Been An Oversight
02 100 Decibels
03 St. Sebastian
04 Waiting To Wait
05 Listening
06 No No No No
07 Never Meant No Harm
08 Up All Night

.
ráadásként itt van Basia Bulat idei Good Advice albumának legfrissebb klipje, az októberben közzétett Infamous is:

.
FRISSÍTÉS: két és fél nappal a Sam Patch-premier után az Arcade Fire is bejelentett egy új kiadványt, egy 2017. január 27-én érkező dupla DVD-t, melyre a tavalyi The Reflektor Tapes mozifilm anyaga mellé a szintén a 2014-es turnén forgatott Live At Earls Court koncertfilm kerül – és ez utóbbihoz itt a beharangozó videó is, a Reflektor című szám előadása az azóta már lebontott legendás londoni koncertteremben!

The Horrors: Against The Blade – az új EP címadó száma
okt. 17., 12:53
Neil Young And Crazy Horse: Song Of The Seasons – az új Barn albumról
okt. 16., 11:20
Stromae: Santé – új videoklip hat év után a belga énekestől
okt. 15., 17:56
Adele: Easy On Me – az első klipdal az énekesnő 30 című új albumáról
okt. 15., 1:00