A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Soap&Skin: Heal – az osztrák zongorista-énekesnő visszatérő albumáról

2018. augusztus 7., 18:41

A XXI. századi könnyűzene egyik legnagyobb női tehetsége, az 1990-es születésű osztrák dalszerző-producer-zongorista-énekesnő Anja Plaschg, azaz Soap&Skin a 2009-es Lovetune For Vacuum debütáló nagylemeze után 2012-ben egy 29 perces minialbumot (Narrow), 2013-ban egy háromszámos EP-t (Sugarbread) és végül 2015-ben egy Omar Souleyman-feldolgozást adott ki (Mawal Jamar). Az időnként nálunk is koncertező művésznő legutóbb Anna Calvival és a S t a r g a z e szimfonikusaival játszott David Bowie-műsort, de most végre egy új albumot is bejelentett egy videós dallal.

A klasszikus zenében és experimentális elektronikában egyaránt otthonos (2006-ban a német techno-punk DJ-producer T. Raumschmiere egyik válogatásán debütáló, később Apparattal is kollaboráló) művésznő 2013-as szülési szabadsága után 2014-ben a hamburgi Thalia Theater modern Romeo és Júlia előadásához komponált (és játszott is élőben) zenét gyermeke apjával, a német 1000 Robota együttes éléről ismert Anton Spielmann-nal közösen, majd a Szicíliai kísértettörténet című 2017-es olasz filmhez is adott friss dalokat, de mivel ezek a hanganyagok hivatalosan nem jelentek meg, így a most közzétett Heal című kislemezdal az első ténylegesen piacra került új szerzeménye öt év óta, a 2018. október 26-ra bejelentett 12 számos From Gas To Solid / You Are My Friend pedig hat és fél év után az első új albuma (kilenc és fél év óta az első rendes hosszúságú nagylemeze) lesz.

„Egy olyan világot akartam teremteni, ahol védetten érzem magam. Valami megnyugtatót kerestem. Ez az album az elválásról, megbocsátásról, a gyógyulás stációiról és rémisztő visszaesésekről szól” – mondja a 28 éves művésznő az új lemezről. A Heal című himnikus beharangozó dalban Frida nevű ötéves kislányával énekelteti a záró „nem félek!” üzenetet, ahogy a nagy példaképének számító Nico is saját kisgyeremekét daloltatta az 1970-es Desertshore album egyik számában, amit aztán negyedszázaddal később Björk is beépített koncertjeibe. Soap&Skin saját rendezésű Heal videója is épp egy kietlen parton játszódik, és leginkább Björk-klipek juthatnak eszünkbe róla.

Soap&Skin az új albumra szintén felkerülő Creep című dalát énekli egy 2016-os fellépésen a húgával, a vokalista Evelyn Plaschggal:

a szintén albumra kerülő Safe With Me és Italy című dalok a Szicíliai kísértettörténet című 2017-es olasz film zenéjéből:

.
az új nagylemez borítója és számlistája:

Soap & Skin: From Gas To Solid / You Are My Friend (2018)

This Day
Athom
Italy
(This Is) Water
Surrounded
Creep
Heal
Foot Chamber
Safe With Me
Falling
Palindrome
What A Wonderful World

.
összevetésként itt az első két Soap&Skin-album, a 18 évesen kiadott 2009-es Lovetune For Vacuum nagylemez. . .

. . .és 2012-ből a nyolcszámos Narrow minialbum, a végén egy egyperces bónuszdallal kibővítve:

.
a már említett Apparat-kollaboráció, a 2011-es Goodbye, mely tavaly a Dark című Netflix-sorozat főcímzenéje lett:

.
ráadásként itt van Soap&Skin legutóbbi stúdiófelvételen kiadott kollaborációja 2017 júliusából, a grazi kísérleti elektronikus producer Asfast (Leon Leder) tavalyi Drag című instrumentális számának Drag Shift című átirata, melynek spoken word részeiben Evelyn Plaschg hangját halljuk:

az átdolgozás alapjául szolgáló eredeti Asfast-szám a Plaschg nővérek nélkül:

Cat Power feat. Lana Del Rey: Woman – videoklip
aug. 15., 15:44
Ethan Hawke énekli A Meztelen Juliet és Blaze című filmek betétdalait
aug. 15., 10:30
Sophie Ellis-Bextor: Love Is You – feldolgozás a Groovejet alapját adó Carol Williams-diszkódalból
aug. 14., 16:55
Pearl Jam – seattle-i feldolgozások sztárvendégekkel és múzeumi kiállítás
aug. 13., 16:44