A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Sofi Tukker: Greed – Donald Trump-ellenes dal az Elnökök napjára +FRISSÍTÉS: Johny – videoklip nőnapra

2017. február 20., 23:55

A mai napon, Kurt Cobain születésének 50. évfordulóján a legnagyobb könnyűzenei szenzáció Lana Del Rey álomszerű Love klipje volt, de mivel az Amerikai Egyesült Államokban éppen ma (február harmadik hétfőjén, George Washington február 22-re eső születésnapja előtti hétfőn) ünneplik az Elnökök napját, most 2017-ben Donald Trump beiktatása után kereken egy hónappal várható volt, hogy lesznek popzenei előadók, akik tiltakozásra fogják ezt az alkalmat felhasználni. A Trump-kritikus százszámos Our First 100 Days dalsorozatban a mai napon egy elég erős felvétel érkezett Sadie Dupuis gitáros-énekesnő noise pop/indie rock zenekarától, a Speedy Ortiztól (In My Way), de a meglepetést a szérián kívül egy kis dance-pop együttes, a tavalyi Balaton Soundon is járt New York-i Sofi Tukker duó okozta a Greed (kapzsiság, mohóság – a hét főbűn közül: fösvénység) címet viselő kislemezdalának premierjével.

Oka van, hogy ezt épp az Elnökök napján adjuk ki. A kapzsiság a kormány vezérelve az idei évben — és ez nem csupán egyetlen emberre vonatkozik. Ez az egyik első alkalom, hogy Sophie ordít egy dalban. Sajnos elég sok minden miatt kell ordítani ebben a pillanatban” — utalt a gitáros-énekesnő Sophie Hawley-Weld előadásmódjára a páros ritmusfelelős-DJ-producer tagja, Tucker Halpern a dalpremierhez fűzött zenekari kommentárban. A brazil és egyéb latin motívumokat, tropicalia, afrobeat, funk-pop és house elemeket, illetve angol és portugál szövegeket keverő (Drinkee című első klipdalával a legjobb tánczenei felvétel kategóriában az idei Grammy-gálaesten is jelöltként induló) Sofi Tukker duó Greed című száma itt hallható — egy rosszindulatú törtető férfiról, akit csak az egója, a kapzsisága és a frizurája izgat:

a dal élőben egy tavalyi fellépésen, közönségénekeltetéssel:

.
a duó előző kiadványa, a FIFA 17 videojátékban tavaly ősszel debütált, majd idén január 18-án kislemezdalként is megjelent Johny, melynek szövegét Paulo Leminski (1944–1989) brazil irodalmár Caprichos e Relaxos című 1983-as verseskötetéből kölcsönözték:

.
FRISSÍTÉS: a dal március 8-án a nemzetközi nőnaphoz igazítva videoklipet is kapott, mellyel a modellből lett fotós-rendezőnő BEX, azaz Bekka Gunther a vagány és bátor nőket ünnepli!

.
a Johny előadása élőben:

.
a legutóbbi Sofi Tukker-klip 2016 októberből, a Soft Animals című tavaly nyári hatszámos debütáló EP-ről való Awoo-hoz, melyet a duó Betta Lemme kanadai modell-énekesnő társaságában írt és ad elő:

.
a páros az idei Grammy-gála vörös szőnyegén:

Marina: Purge The Poison – klipdal az Ancient Dreams In A Modern Land albumról
ápr. 14., 17:59
Desperate Journalist: Fault – klipdal az új Maximum Sorrow! albumról
ápr. 14., 13:22
Royal Blood: Boilermaker – ​klip a Queens Of The Stone Age vezérével felvett számhoz
ápr. 13., 20:14
Mick Jagger & Dave Grohl: Eazy Sleazy – karanténdal a Rolling Stones- és Foo Fighters-vezérektől
ápr. 13., 18:25