A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

St. Vincent a chicagói David Bowie-kiállítás díszvendégeként

2015. január 4., 23:56

Az amerikai gitáros-énekesnő St. Vincent 2014-ben legnagyobb példaképének, David Bowie-nak a mintájára igazított látványos karakterváltást és extragaváns turnét címnélküli albumához (mellyel az év lemezei listák élbolyába került minden valamire való szaklapban és zenei oldalon az NME-től a MusicPress blogig) – a 2015-ös évet pedig egy Bowie-kiállításon való szerepléssel nyitotta.

A 2014 folyamán indie üdvöskéből igazi ikonná és sztárfigurává vált 32 éves multiinstrumentalista-dalszerző-énekesnő Annie Clark a chicagói Museum Of Contemporary Art (Kortárs Művészeti Múzeum) szeptember óta látható David Bowie Is… című óriási – az énekes személyes archívumából mintegy háromszáz tárgyat felsorakoztató – interaktív kiállításának fő sztárvendégeként tegnap este egy órán át beszélt kedvenc popművészéről. A moderátorként a Pitchfork-újságírónő Jessica Hopper által levezényelt közönségtalálkozón seregnyi kapcsolódó – és néha igencsak meghökkentő – téma is szóba került (alteregó-játékok, autentikusság, kívülállás, queer identitás, hatalmi játszmák, öklözés, bőrnadrág és tevepata stb.), St. Vincent elárulta, melyik a kedvenc Bowie-dala (lásd a cikk legalján!), és azt is, hogy portlandiás barátnőjével, a Sleater-Kinney csajzenekar gitárosaként elhíresült Carrie Bronwsteinnel való kapcsolatát David Bowie és Iggy Pop hetvenes évekbeli viszonyához tudná leginkább hasonlítani (“Carrie Brownstein is the Iggy Pop to my Bowie“).

stvincent-bowietalk1

A teljes beszélgetést ezekben a percekben töltik fel hat részben a YouTube-ra – és az eddig már felkerült blokkok alá frissítésként bekerülnek majd az éjszaka érkező további részek is:

(ide kerül majd frissítésként a két még hiányzó videó) FRISSÍTÉS: és már itt is vannak (bár az utolsó két kérdés sajnos lemaradt)!

vázlatpontok a beszélgetéshez:

stvincent-bowietalk-themes

.
St. Vincent a legelső nagylemezére, a 2007-es Marry Me albumra David Bowie legendás zongoristájával, Mike Garsonnal is rögzített számokat – az első lejátszón a Your Lips Are Red hallható, alatta pedig egy közös páros kompozíció a We Put A Pearl In The Ground és Landmines című egybekapcsolt számokkal:

a chicagói David Bowie Is… kiállításról Michael Darling kurátor beszél – itt 4:30-tól:

itt hallható St. Vincent kedvenc Bowie-száma, az It’s No Game (part 1), mely az énekes hetvenes évtizedbeli karakterváltásait összegző 1980-as Scary Monsters (And Super Creeps) album nyitódala volt:

stvincent-bowietalk-ticket

stvincent-bowietalk0

TRZTN – klipdalok a Yeah Yeah Yeahs énekesnőjével és az Interpol frontemberével
jan. 19., 23:46
MGMT-tánczenetrip: Gentle Dom-EP, Foster The People-remix, The Avalanches-kollaboráció
jan. 18., 21:50
Death Cab For Cutie: The Georgia E.P. – Cat Power-, TLC- és R.E.M.-feldolgozásokkal
jan. 17., 15:32
Deap Vally feat. jennylee: Look Away – a kaliforniai csajduó a Warpaint-basszistalánnyal
jan. 15., 19:00