A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

St. Vincent feldolgozta az olimpiára az amerikai himnuszt

2016. augusztus 20., 13:35

2014-es címnélküli csúcsalbumával 2015 őszéig turnézó – és közben egy budapesti koncertet is adó – amerikai dalszerző-gitáros-énekesnő St. Vincent (született: Annie Erin Clark, 1982) az idei egyetlen fellépésén egy új dalát is bemutatta, de 2016-ban eddig főleg mások szerzeményeinek előadásával jelentkezett: az A Bigger Splash mozifilmhez készített Rolling Stones-feldolgozás, a legújabb National-dalban való duettezés, az Öreglányok tévésorozat főtémájának siratóének-átirata és az Elliott, a sárkány mesefilmhez felvett átdolgozott Karen Dalton-klasszikus után most az amerikai himnuszt gitározta el a riói olimpiai játékok alkalmából honfitársai buzdításaként.

Az angol zeneszerző John Stafford Smith zenéjére és Francis Scott Key amerikai költő 1814-es szövegére épülő The Star-Spangled Banner (A csillagos-sávos lobogó) 1931 óta az Amerikai Egyesült Államok himnusza – minden fontos amerikai sportesemény elhangzik, néha popsztárok interpretációjában (az idei Super Bowlon például maga Lady Gaga adta elő, áprilisban Kobe Bryant NBA-búcsúmeccsén meg a Red Hot Chili Peppers-basszusgitáros Flea).

2014-ben St. Vincent is elénekelte már A csillagos-sávos lobogót a hazai terepen, Texasban, egy Marfa nevű kétezer lakosú kisváros amatőr baseball mérkőzésén, de most a nagy NFL (National Football League) amerikaifutball-szövetség is őt kérte fel olimpiai reklámfilmjéhez, hogy gitárvirtuózi minőségében dolgozza át a himnuszt (ebben a kategóriában Jimi Hendrix emlékezetes 1969-es woodstocki előadása az alap). A művésznő a saját interpretációját stílszerűen saját tervezésű gitárján játszotta el.

stvincent-starsp1

St.Vincent a himnuszfeldolgozásról, az amerikai futball iránti rajongásáról és kedvenc hazai csapatáról, a Dallas Cowboysról:

Team USA – az amerikai himnusz St.Vincent-féle átdolgozása az olimpiához igazított NFL-reklámfilmben:

Ernie Ball Music Man STV Guitar – így készült St. Vincent saját tervezésű gitárja, melyet 2016 elején dobtak piacra:

.
emlékeztetőül álljon itt St.Vincent 2014-es himnuszéneklése is, mely a Texasba hazalátogató énekesnőről forgatott alábbi mini-dokumentumfilmben 1:55-től hallható és látható:

Annie Clark (St. Vincent) w/ the National Anthem at the Texas Playboys vs. Marfa Gallos in Marfa.

Andy Langer (@andylanger) által közzétett videó,

Szerző:
Címkék:
Thought Gang – Angelo Badalamenti és David Lynch dzsesszprojektjének 25 év után megjelenő albumáról
Sze. 19., 8:06
Marianne Faithfull feat. Nick Cave: The Gypsy Faerie Queen – a 71 éves énekesnő új albumáról
Sze. 19., 6:15
Lana Del Rey: Venice Bitch – tízperces videoklip a Jack Antonoff-fal készült másik nyárvégi dalhoz
Sze. 18., 18:31
White Lies: Time To Give – hétperces dal az új Five album bejelentéséhez
Sze. 18., 13:02