A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Szép napok: megjelent a Jazzékiel új albuma

2020. március 26., 19:41

Öt évvel Másokat szeretni című nagylemeze után negyedik albumával jelentkezik a Jazzékiel. A Szép napok kilenc vadonatúj zajos, drone-os dala szorongásról, veszteségektől való félelemről, vihar előtti békés pillanatokról és szétesett életekről szól. A korábban meghirdetett lemezbemutató koncert dátuma későbbre tolódik!

„A Szép napok albumcím a robbanás előtti nyugodt pillanatokra utal, amikben már a lehetőségtől való félelem feszültsége munkálkodik titokban. A Fortepant böngészve egyre inkább elkezdtem azok után a képek után kutatni, amelyek közvetlenül a nagy világégések előtt készültek. Nézegettem ezt a sok családi fotót, nyaralásokat, gyerekeket karácsonykor, esküvőket és boldog, mosolygós arcokat. Ezek az öntudatlanul is utolsó szép napok, a vihar előtti csend, az összeomlásokat, tragédiákat megelőző utolsó gondtalan pillanatok szomorúsága lett az album alapkoncepciója. Ez jól összerezonált azzal a problémámmal, hogy már nem csak egyszerűen nosztalgikus típus vagyok, hanem hajlamos vagyok átélni, megélni még meg nem történt, be nem következett problémákat. Így ez a lemez végső soron a szorongásaimat dolgozza fel, úgyhogy gyakran keverednek benne a valós és a fiktív félelmek egyaránt” – meséli Jakab Péter énekes a lemez alapkoncepciójáról.

A Szép napok a korábbi Jazzékiel-albumok világához képest egy letisztultabb hangzású, modernebb hangszerelésű anyag. Sok helyen központi szerepet kap Czitrom Ádám drone-os gitárjátéka; Ádám Templedrake nevű szólóprodukciójában kísérleti zajzenét játszik. Az albumon Miklós Milán nagybőgőn is hallható a basszusgitár mellett, de elektromos dobminták és a „jelentős mennyiségű szintetizátor-szőnyeg” is újdonság a korábbi nagylemezekhez képest. A Jazzékiel a lemezt megjelentető Klinik stúdiójában rögzített alapok mellé a zenekari részeket a zeneszerző-zongorista Hegyi Áron tanyáján felépített mobilstúdió segítségével vették fel, majd ezt követően rengeteg helyen készültek még kiegészítő felvételek: a Pannonia Studió, a Kitchen Room és 235 Productions stúdió mellett különböző barátok és zenekari tagok otthonában. A keverés és a mastering Pécsett, az LA Gardensben zajlott.

A teljes album:

A szokatlan, mozaikszerű felépítést így magyarázza a frontember, aki a nagylemez produceri munkáját is végezte: „Már a kezdetektől úgy szelektáltuk és szabdaltuk szét a zenei témákat, vagy csúfítottuk el őket, hogy ez a hideg, brutálisan elnagyolt megszerkesztettség próbáljon meg konkurálni a dallamok romantikus szépségével. Ez alapján tudatosan válogattunk Áron témái közül: azokat a dalokat, amik nem szolgálták egyértelműen ezt a világot, félreállítottuk. Cél volt, hogy az album a nyomasztó hangulat mellett már-már populárisan könnyű hallgatnivaló legyen, ami közben áramvonalasítja a zenekar eddigi hangzását. Ehhez például a ridegséget esendőséggel és élettel kellett megtöltenünk, ennek érdekében szándékosan koszosan, hibásan, defektesen hagytunk dolgokat. Máskor pedig nem kimunkált, hanem hirtelen, adott pillanatokban hozott döntésekből, improvizációkból lett összeszerkesztve egy-egy zenei rész. Az ének végig konzekvensen lefojtott, és a legtöbb dalszöveget már megírás folyamata közben, akár soronként rögzítettük. Mondhatjuk: számos felvétel úgy került fel a lemezre, hogy hordozza magában a születése pillanatát, így értelemszerűen fésületlenebb, koszosabb.”

A lemezen közreműködik egy dalban Pálinkás Tamás, az egykori Isten Háta Mögött és a TEJ jelenlegi frontembere. A hozzá készült videót Farkas Zénó Rolf, a borítót is jegyző designer készítette. „Mindenképpen egy modern, hideg borítót szerettünk volna az anyagnak és nagyon vágytam rá, hogy végre ne nekem kelljen elkészíteni. Zénóval sokat beszélgettünk róla, mielőtt elkészült: érezhető rajta egy jó értelemben vett távolság, elidegenedettség-érzet és egy torz hiba, ami a dalok egészére is szuperül rímel” – mondta Jakab Péter.

A Klinik által gondodozott kilenc új dal kiürített városokról, szétesett emberi kapcsolatokról és egymás feletti uralkodásról a Draze Records jóvoltából limitált mennyiségű vinylen is megjelenik hamarosan, március 19-től pedig már megrendelhető a Popshopon. A szokásos streaming oldalakra március végén érkező nagylemez április 11-re tervezett bemutatója a kialakult járványhelyzet okán későbbre tolódik.