A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

The Pop Group: Citizen Zombie – visszatérő album 35 év után

2015. február 16., 14:51

A posztpunk revival az eredeti zenekarokat is feltámasztotta: a leedsi Gang Of Four után a hetvenes-nyolcvanas évtizedforduló másik társadalomkritikus-politikus punk-funk experimentalista kommandója, a Mark Stewart vezette bristoli The Pop Group is visszatért. A Sonic Youth– és Primal Scream-tagok, Nick Cave és St. Vincent által is imádott együttes 35 év után elkészült új albuma itt már a jövő heti megjelenés előtt hallható.

Mark Stewart megváltoztatott mindent”– ezt Nick Cave mondta a Pop Group frontemberéről, akinek legutóbbi szólólemezén a Primal Scream tagjai is közreműködtek, majd cserébe saját legutóbbi albumukra is meghívták énekelni. A Sonic Youth-vezér Thurston Moore az első The Pop Group-kislemez óta rajongó, St. Vincent pedig Jimmy Fallon óriási nézettségű tévéshow-jában való 2011-es fellépésekor a saját albuma népszerűsítése helyett annak a bizonyos She Is Beyond Good And Evil kislemezdalnak a feldolgozását játszotta el.

popgroup5

Az agresszív punk és a táncos lüktetésű funk mellé avantgárd rock, no wave, free jazz és dub elemeket, illetve a beat költők és a Last Poets ihlette szövegalkotást experimentalista mixbe keverő bristoli zenekar két album, az 1979-es Y és a borítóján magyar cigánygyerekek fotójával (André Kertész: Csókolózó purdék) megjelent 1980-as For How Much Longer Do We Tolerate Mass Murder? után feloszlott. Mark Stewart énekes szólópályára tért, míg a két meghatározó zenész, a gitáros-billentyűs-szaxofonos Gareth Sager és Bruce Smith dobos a követező pár évben még együtt dolgoztak Rip Rig + Panic néven alakított új együttesükkel, amelynek a tinédzser Neneh Cherry lett az énekesnője (aki egy rövid ideig a dobos felesége is volt és egy gyermeket is szült tőle).

A Pop Group-alapcsak 2010-ben állt újra össze – az utolsó felállásban szintén tag Dan Catsis basszusgitárossal – néhány koncertre, egy-egy fesztiválfellépésre, aztán a zenészek idővel úgy döntöttek, hogy összehoznak egy új albumot is. A felvételekhez sikerült megnyerniük Paul Epworth producert, aki a pályáját – mielőtt a Florence + The Machine és Adele mellett sokszoros Grammy- és Oscar-díjas híresség lett – épp a posztpunk revival színtér előadóinak lemezein kezdte (The Futureheads, Bloc Party, Death From Above 1979, The Rakes, The Rapture stb.). Az elég erősre és izgalmasra sikerült Citizen Zombie című visszatérő The Pop Group-album (melynek első beharangozó dalához, a Mad Truth-hoz az olasz rendező-színésznő Asia Argento forgatott klipet) február 23-án kerül a boltokba, de a mai NPR-premiernek köszönhetően az alábbi lejátszón már megjelenés előtt hallható.

FRISSÍTÉS: az alábbi YouTube-lejátszón az album dalonként is hallgatható!

1. “Citizen Zombie”
2. “Mad Truth”
3. “Nowhere Girl”
4. “Shadow Child”
5. “The Immaculate Deception”
6. “S.O.P.H.I.A.”
7. “Box 9”
8. “Nations”
9. “St. Outrageous”
10. “Age Of Miracles”
11. “Echelon”

.
a Mad Truth klipje Asia Argento rendezésében:

az album beharangozó kisfilmje a lemezfelvételekről, Paul Epworth producer bevezetőjével:

.
az 1979-es We Are All Prostitutes kislemez, melyhez a zenekar Margaret Thatcher képével gyártott pólókat:

a szintén 1979-ből való She Is Beyond Good And Evil – maga a dal 1:00-nál kezdődik:

St. Vincent a She Is Beyond Good And Evil feldolgozásával Jimmy Fallon műsorában 2011-ben:

a 2012-es The Politics of Envy című utolsó Mark Stewart-szólóalbum Primal Scream-tagokkal készített dala, az Autonomia:

.
egy friss zenekarkép és alatta a visszatérő lemez borítója:

popgroup15

popgroup-CitizenZombie

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13