A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Tinariwen: Elwan – a tuareg zenekar új albuma Mark Lanegan és Kurt Vile szereplésével

2017. február 2., 9:20

A Maliból származó leghíresebb tuareg sivatagi blues zenekarnak, a 2005-ös első Sziget-fellépése óta több budapesti koncertet is adó Tinariwennek a lemezein az utóbbi időben már neves amerikai vendégek is rendre felbukkannak: a legjobb world music album kategóriában Grammy-díjat nyert 2011-es Tassilin a Wilco-szólógitáros Nels Cline és a TV On The Radio frontemberei, a már a kaliforniai sivatagban felvett 2014-es Emmaaron pedig a Red Hot Chili Peppers-gitáros Josh Klinghoffer és a spoken word hős Saul Williams is szerepeltek. A 2017. február 10-én megjelenő – de itt már most végighallgatható – legújabb Elwan albumon Kurt Vile, Mark Lanegan és a szintén a Queens Of The Stone Age-körbe tartozó Alain Johannes gitáros is közreműködik.

A fenti figurák mellett a Chavez és Zwan együttesekből vagy a QOTSA-kíséretű tavalyi Iggy Pop-turnéról ismerős session gitáros Matt Sweeney is játszik az új lemezen, de ő már visszatérő vendég, hiszen már a Tinariwen előző anyagon is pengetett. Az egyre durvuló politikai helyzetre reflektáló Elwan (Elefántok) címet viselő új album ismét a kaliforniai Joshua Tree nemzeti parkban rögzített stúdiózásra épül, de Párizs külvárosában és az algériai határhoz közeli marokkói M’hamed El Ghizlane oázisában is készültek hozzá felvételek. Sweeney a Talyat című számban Johannesszel együtt szerepel, a Tiwàyyenben pedig Kurt Vile-lal, akit aztán a Mark Lanegan vendégénekesi közreműködésével készült Nànnuflày című dalban is hallhatunk pengetni.

FRISSÍTÉS: az album az ANTI- lemezcég hivatalos YouTube-csatornáján dalonként is hallgatható!

Tiwàyyen
Sastanàqqàm
Nizzagh Ijbal
Hayati
Ittus
Ténéré Tàqqàl
Imidiwàn N-Àkall-In
Talyat
Assàwt
Arhegh Ad Annàgh
Nànnuflày
Intro Flute Fog Ed
Fog Edaghàn

.
FRISSÍTÉS 2: a lemezmegjelenés napján a Sastanàqqàm című dal klipjét is bemutatták, melyben a Tinariwen tagjai mellett a már említett M’hamed El Ghizlane oázisból való fiatal marokkói tanítványaikat is láthatjuk!

.
a sivatag tövisek borította felfölddé lett, ahol az elefántok harcolnak egymással és a zsenge fű szétmorzsolódik a talpuk alatt” – a Ténéré Tàqqàl (Mivé lett a sivatag?) című dal klipje:

a Sastanàqqàm élő előadása:

az albumbejelentést felvezető tavalyi kisfilm:

Matt Sweeney a Tinariwen egyik Joshua Tree-ben adott koncertjén 2014-ben:

.
az új album borítója nagyban:

Beck: Hyperlife + Uneventful Days – a Pharrell-lel készült új Hyperspace album első két száma
okt. 17., 12:59
Lee “Scratch” Perry feat. Brian Eno: Here Come The Warm Dreads – legendás producerek közös száma
okt. 17., 7:40
Michael Kiwanuka: Hero – videoklip + Piano Joint – újabb dal az új album elé
okt. 16., 15:24
Taylor Hawkins & The Coattail Riders – sztárparádés album a Foo Fighters dobos-vokalistájától
okt. 15., 23:22