A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Újra kiadják Salvador Dalí elvadult szakácskönyvét

2016. október 12., 16:43

A festő 1973-ban megjelent, igen gazdagon illusztrált szakácskönyvéből mindössze néhány száz példányt nyomtattak, melyekre már szinte megjelenésük pillanatában önálló műkincsként tekintett a gyűjtői közönség. A kölni Taschen kiadó azonban a kiadvány jogait megszerezve újabb sorozatot publikál a pszichedelikus gourmet kalauzból.

43 éve után érkezik Salvador Dalí legendás szakácskönyvének második kiadása – számolt be róla a My Modern Met. Az oldal értesülései szerint a Taschen kiadó szerezte meg az 1973-ban, egy francia publicista által kiadott és mindössze néhányszáz – méregdrága – példányban létező gasztronómiai kisokos jogait, melyek birtokában újra kiadja a Dalí illusztrálta könyvet.

A Les Diners de Gala-t a festő feleségének, egyben a huszadik század egyik leghíresebb, házastársként Paul Éluard-nak, szeretőként pedig Max Ernst-nek is ihletet adó múzsájának, a szürrealizmus szülőanyjaként is emlegetett Gala Éluard Dalí dedikálta. A szakácskönyv tizenkét fejezeten keresztül ecseteli tengeri fogások, húsok, békák, zöldségek, különféle desszertek sőt, afrodiziákumok ideális elkészítési módját, természetesen a festőhöz méltó, egészen észveszejtő illusztrációkkal.

A Les Diners de Gala eredeti példányai manapság legfeljebb műkincsáron cserélnek gazdát, az újrakiadás azonban az átlagembernek is ad egy esélyt, hogy a valószerűtlenség kackiás bajszú mestere legalább a konyhában tábort verhessen. A novemberben megjelenő albumot itt lehet előrendelni.

New Level Empire a Talponállóban!
jan. 18., 16:24
Régen minden jobb volt – a 80-as évekbe repít vissza minket Quixotic első kisfilmje
jan. 18., 15:47