A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Unknown Mortal Orchestra – újabb dalok a Szigeten is fellépő zenekar Sex & Food albumáról

2018. március 26., 15:28

Az új-zélandi gitáros-billentyűs-producer-énekes Ruban Nielson amerikai bázisú pszichedelikus pop-rock zenekara, a 2013-as II című második nagylemeze idején a budapesti A38-on is koncertezett Unknown Mortal Orchestra a 2015-ös Multi-Love turnéjával már nem jutott el hozzánk, az idei Szigetre viszont bejelentkezett az április 4-én megjelenő Sex & Food albummal, melyről a T.Rex/Nirvana riffelésű American Guilt kislemezdal után az újabb beharangozó számok már inkább Prince-hangulatú funkos és diszkós darabok – és múlt héten az együttes új felállására ia fény derült.

Az Unknown Mortal Orchestrában az 1980-as születésű dalszerző-frontember mellett az egytelen fix pontot a szőke basszusgitáros, a producerként is elismert Jake Portrait (Wampire, EMA, Sunflower Bean stb.) jelenti, de Ruban most 1982-es születésű öccsét, a szemüveges Kody Nielsont is zenekartaggá tette: a billentyűsként és dobosként is kompetens öcsi, aki már az előző évtizedben is bátyjával közös együttesben játszott (a pop-punkos Mint Chicksben ő volt fő énekes!), a második UMO-albumon dobolt pár számban, a harmadikon meg már társszerző és társproducer is volt, és most már az élő fellépéseken is ott lesz! A múlt héten közzétett fenti próbatermi fotók tanúsága szerint a koncertfelállás másik két új tagja a basszusgitáros irányából érkezett: a Los Angelesből való Arian Jalali gitáros Jake másik zenekarában, a shogaze/dreampop Blouse-ban pengetett egy ideig, míg a billentyűsnek felvett multiinstrumentalista Thomas Mabus (Vexations) pár évig a fentebb már említett Wampire tagja volt Thomas Hoganson néven dobosként (a 2014-es Bazaar albumuk turnéján a budapesti Gozsdu Manó Klubban is láthattuk).

Ruban Nielson a két fő bázisa, Portland és Auckland mellett Reykjavíkban, Szöulban, Hanoiban és Mexikóvárosban született új Sex & Food lemezen vissza akart nyúlni az együttes korábbi hangulataihoz, a psych-pophoz, a melankóliához is, de nem mondott le a legutóbbi 2015-ös Multi-Love albumon és a 2016-os First World Problem kislemezen kipróbált Prince-funkról sem, így az eleinte szomorúnak vélt anyag a végére inkább pozitív hangvételű lett.

a két legutóbbi kislemezdal: a februári Not In Love We’re Just High, melynek animációs videójában csak 2:50-től történik fordulat. . .

. . .és az Everyone Acts Crazy Nowadays című diszkósabb szám, mely ma került fel  YouTube-ra az alábbi illusztrációval:

FRISSÍTÉS: az Everyone Acts Crazy Nowadays animációs klipje!

.
ráadásként itt az If You’re Going To Break Yourself is, élőben a BBC 6 Music rádióstúdiójában, Ruban és Kody Nielson előadásában:

.
az album borítója és számlistája:

Unknown Mortal Orchestra: Sex & Food (2018)

01 “A God Called Hubris”
02 “Major League Chemicals”
03 “Ministry Of Alienation”
04 “Hunnybee”
05 “Chronos Feasts On His Children
06 “American Guilt”
07 “The Internet Of Love That Way”
08 “Everyone Acts Crazy Nowadays”
09 “This Doomsday”
10 “How Many Zeroes”
11 “Not In Love We’re Just High”
12 “If You’re Going To Break Yourself”

Massive Attack: Eutopia – új EP az Algiers, a Young Fathers és Saul Williams közreműködésével
Júl. 10., 11:28
Alanis Morissette: Reckoning – újabb kislemezdal a női producerekkel készült új albumról
Júl. 10., 9:54
The Rolling Stones: Criss Cross – videoklip egy kiadatlanul maradt régi szerzeményhez
Júl. 9., 14:59
Gerard Way: Here Comes The End – a My Chemical Romance-vezér The Umbrella Academy-betétdala
Júl. 9., 6:42