A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Vök – dalok az izlandi popzenekar új In The Dark albuma és budapesti koncertje elé

2019. február 11., 19:42

Az elektronikus, triphopos megközelítésű dream pop felől indult izlandi Vök együttes a Figure című 2017-es debütalbumának turnéján adott 2018-as budapesti koncertje után alig egy évvel, 2019. február 13-án visszatér az A38 Hajóra, de ezúttal már egy friss lemezanyaggal: az elődjénél jóval slágeresebb elektropop felé tendáló In The Dark csak március 1-jén jelenik meg, de ősz óta havi rendszerességgel kaptunk róla beharangozó számokat és videókat, múlt hétvégén pedig az új album címadó nyitódala is megérkezett.

A zenekart a multiinstrumentalista-énekesnő Margrét Rán Magnúsdóttir és a szintetizátoros-szaxofonos Andri Már Enoksson alapította 2013 elején, és a duóként kiadott első Tension EP-jük után még abban az évben trióra bővültek Ólafur Alexander Ólafsson gitáros-basszistával, aki mellé a 2015-ös Circles EP után Einar Hrafn Stefánsson hangmérnök-ütőhangszeres cimborájukat is felvették hivatalos zenekari tagnak, ám a kvartettként rögzített első albumuk után 2018 elején Ólafur kilépésével újra trióra fogytak. A turnét egy alkalmi gitároslánnyal kiegészülve fejezték be, majd a szakállas Einar előre jött a dobok mögül a gitárosi posztra (azóta nyáron felvettek egy új dobost Bergur Einar személyében, aki a 2019-es zenekarfotókon már harmadik emberként szerepel Andri helyett, aki állítólag filmes tanulmányai miatt nem ér rá most zenekarozni).

Már az első nagylemezükön is volt egy angol társproducer-hangmérnökük Brett Cox (Alt-J, Marika Hackman, Frightend Rabbit) személyében, és a mostani második albumot is részben Londonban vették fel James Earp (Fickle Friends, Bipolar Sunshine, Lewis Capaldi) segédletével, akit néhány számba társszerzőként is bevontak. Míg a turnévideót kapó augusztusi Autopilot még az első lemez világához jelentett átkötést, addig az év végén a Night & Day klipdal és a Spend The Love már egy lényegre törőbb elektropopos slágerlemezt ígért, ahogy az idei újabb kislemezdalok is: a januári Erase You és a most februárban érkezett címadó nyitódal, a félelmeken és önbizalomhiányon való felülkerekedést hirdető In The Dark is.

az In The Dark album múlt hétvégén közzétett címadó nyitódala, melyről az MGMT-féle Electric Feel is eszünkbe juthat:

az Erase You januárból:

a Spend The Love szöveges videója decemberből:

a Night & Day klip novemberből:

az Autopilot turnévideója augusztusból:

.
egy júliusi kollaboráció The One You Left Behind címmel a finn DJ-producer Yotto (Otto Yliperttula) Hyperfall debütalbumáról:

.
a zenekar új nagylemezének borítója és számlistája:

Vök: In The Dark (2019)

In The Dark
Autopilot
Night & Day
Scarcity
Spend The Love
Round Two
No Direction
Erase You
Rooftop Views
Fantasia
Out Of The Dark

.
a 2018-as budapesti fellépés anyaga. . .

Breaking Bones
BTO
Waiting
Figure
Polar
Show Me
Vid Vökum
If I Was
Don’t Let Me Go
Tension
Circles
Night & Day
Floating
Waterfall
Egbid
Before

. . .és a 2019. február 13-ra meghirdetett koncert az A38 honlapján:
http://a38.hu/hu/program/vok-is

Szerző:
Címkék: ,
Flea szereplése a Red Hot Chili Peppers-exgitáros Josh Klinghoffer új Pluralone-anyagán
Júl. 3., 18:30
James Dean Bradfield – dalok a Manic Street Preachers-vezér Víctor Jara-albumáról
Júl. 2., 22:16
David Gilmour: Yes, I Have Ghosts – új dal a Pink Floyd-főnöktől öt év után
Júl. 2., 14:00
NZCA Lines: For Your Love – új dal a Metronomy budapesti koncertbejelentése mellé
Júl. 1., 23:35