A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

White Lung: Below – briliáns klipdal az új Paradise albumról

2016. április 27., 23:55

A vancouveri punk-rock színtérről kinőtt csajvezetésű White Lung tavaly Halloweenkor a szintén vancouveri Black Mountain és Pink Mountaintops pszichedelikus rockzenekarok ősz szakállú vezérével, Stephen McBeannel mutatott be egy bolond klipdalt (Chinese Watermelon), de idén tavasszal külön-külön is visszatértek komoly produkciókkal: a Fekete Hegység április elején megjelent IV sorszámú nagylemeze mellé május 6-án érkezik a Fehér Tüdő negyedik albuma Paradise címmel – és a február-márciusi beharangozó számok (Hungry, Kiss Me When I Bleed) után most április végén egy briliáns klipdal vezeti fel.

Az idén tízéves jubileumát ünneplő White Lungban a két alapító csaj, a szőke Mish Way énekesnő és a dobos Anne-Marie Vassiliou mellett 2008 óta Kenneth William gitározik, de amikor basszusgitáros is van velük, az mindig nőnemű (a tavalyi turnén egy időre a kaliforniai Deap Vally duó frontcsaja, Lindsey Troy ugrott be, de az idén márciusi South By Southwest-fesztiválfellépésükön már egy másik csaj pengetett). A feminista tematika hangsúlyosan része produkciójuknak, és a Below című új klipjüket a kultúrkritikus Camille Paglia egy nem is olyan régi interjúja ihlette a női szépségről, annak értékéről és a kultúrához való hozzájárulásáról. A klipben a Kés/alatt tévésorozatból ismert AnnaLynne McCord színésznővel az élen Marilyn Monroe-figurák csoportját látjuk, akik a White Lung színpadi fellépését figyelik, miközben Mish a zenésztársai kíséretében igazi dívaként adja elő a pazar új dalt, melyet „Stevie Nicks találkozása Celine Dionnal” típusú balladaként jellemez – és erről az egészről nyilvánvalóan Courtney Love és a Hole kilencvenes évek közepére-végére eső glamour popperiódusa juthat eszünkbe (az analógiát erősíti, hogy abban a nőuralmú zenekarban is csak egyetlen faszi volt a gitáros poszton).

whitelung-16vid

A klipet Richard Bates Jr. írta és rendezte, akinek filmjeiben AnnaLynne McCord rendszeres szereplő, de legutóbbi művében, a januári Sundance fesztiválon bemutatott Trash Fire című fekete komédiában már Mish Way is kapott egy kis szerepet. A Below videója itt látható:

az új album Justin Gradin által rendezett első klipje, a februárban bemutatott Hungry, melyben Amber Tamblyn a főszereplő (ő is forgatott már együtt Mish-sel, Paint It Black című első rendezésében adott szerepet az énekesnőnek)

a két klip között márciusban egy Kiss Me When I Bleed című dalt is közzétettek:

még egy új szám, a Sister, szintén márciusból, a texasi SXSW fesztiválról. . .

. . .ahol ez az interjú is készült az új lemez beharangozójaként:

.
az új album borítója és számlistája:

White Lung: Paradise (2016)

1. Dead Weight
2. Narcoleptic
3. Below
4. Kiss Me When I Bleed
5. Demented
6. Sister
7. Hungry
8. I Beg You
9. Vegas
10. Paradise

whitelung-paradise

whitelung-paradise-vinyl

.
hát ez sem ma volt – a White Lung budapesti koncertje a Trafik klubban, 2012 szeptemberében:

Grimes: So Heavy I Fell Through The Earth – újabb dal a Miss Anthropocene albumról
nov. 15., 15:10
Metronomy: Insecurity – videoklip +  La Grenade – Clara Luciani-feldolgozás
nov. 15., 12:46
DJ Shadow: Our Pathetic Age – a sztárparádés dupla album űrhajós klippel
nov. 15., 9:33
Noel Gallagher: Wandering Star – a trilógiazáró 2020-as Blue Moon Rising EP-ről
nov. 14., 13:19