A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

10 dolog, amit nem tudtál Jimi Hendrix-ről

2016. szeptember 19., 13:47

Gyermekkorától kezdve megszámlálhatatlanul sok néven ismerték, maszturbálás miatt menesztették a hadseregből és egy alkalommal kishíján belehalt egy vízisí hőstettébe az elektromos gitár messiása. 46 éve halott Jimi Hendrixről az NME összegyűjtötte a zenésszel kapcsolatos legőrültebb és csak kevesek által ismert tényeket.

hendrix house

1. Hendrix menedzsere, Mike Jeffrey egy ízben a gitáros saját kérésére raboltatta el őt a maffiával, hogy egy szerződési vitában nyomás alá helyezze a zenész kiadóját.

2. Jimi Hendrix 1947. november 27-én, Johnny Allen Hendrix néven látta meg a napvilágot és már fiatal korában több névre hallgatott. Kamaszkorában szinte mindenki csak Busterként ismerte, a hadseregtől való elbocsátását követően pedig édesapja adott neki új identitást, James Marshall Hendrix-ként.

3. A gitáros híresen esetlen volt a vízi sportok terén, mely természetesen nem akadályozta meg abban, hogy azok közül a veszélyesebbeket is gyakorolja. Jon Roberts 2011-ben megjelent könyvében, az American Desperado-ban írja el, egy ízben Hendrix kis híján belehalt egy vízisí balesetbe. „Láttam Jimit, ahogy ott hasít a hullámokon, természetesen mindenféle felszerelés, mellény nélkül. Egyszer csak kicsúsztak alóla a lécek és ő pedig súlyosat zuhant a kemény vízfelületre. Emlékszem, úgy lebegett utána a víz felszínén, abban sem voltam biztos, hogy meg tud mozdulni.”

Jimi Hendrix és édesapja

4. Hendrix apját azon a héten sorozták be, mikor a gitáros édesanyja, Lucille rádöbbent, hogy terhes. A család csak második világháború lezárultával egyesülhetett, mikor a zenész már három éves volt.

5. A Jimi Hendrix Experience-t az Animals basszusgitárosa, Chas Chandler rántotta össze. Elvileg isteni szerencse, hogy Hendrix elismerően nyugtázta a zenekari válogatáson átesett Noel Redding hajkoronáját.

6. A Jimi Hendrix Experience debütáló, Are You Experienced albuma a Világ Emlékezete Program keretein belül az Amerikai Egyesült Államok hivatalos archívumába került, melynek célja, hogy védett esszenciális gyűjtésben egyesítse az emberiség kultúráját.

7. Ha felgyorsítjuk a Third Stone From The Sun című dalban hallható kozmikus, idegen hangokat, kiderül: valójában Hendrix és Chas Chandler-t halljuk, amint űrhajókról beszélgetnek.

8. A részben vele azonosított hippi-ideál ellenére Hendrix-nek korátnsem pacifista nézetei miatt kellett távoznia az Egyesült Államok hadseregéből, hanem mert nyilvánosan maszturbált a szakasz körletében, mikor szolgálatban kellett volna lennie.

9. Hendrix világ életében híres volt maximalizmusáról, melynek ékes példája volt az Electric Ladyland album felvétele, mely során a zenekar bizonyítottan több mint ötvenszer rögzítette a Gypsy Eyes című dalt.

10. A gitáros egy taxi hátsó ülésén felejtette a trió második albuma, az Axis: Bold As Love-nak master felvételeit. A lemez egész A-oldalát újra fel kellett venni, az elkallódott hanganyag pedig soha nem került elő.

Címkék: