A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

10 évvel ezelőtt forgatott koncertfilmjével ünnepli 30 éves lemezét a Manic Street Preachers

Wágner Gábor
2024. június 16., 11:35

A Manic Street Preachers harmadik nagylemeze volt az 1994-ben megjelent The Holy Bible, ami egy rendkívül súlyos időszakban született, olyannyira, hogy a ritmusgitáron játszó Richey Edwards az album elkészülte után nyomtalanul eltűnt, ami majdnem törnkrevágta a zenekart.

Richey Edwards esete a popzene történetének egyik nagy rejtélye. A ritmusgitáros ugyan nem volt alapító, hanem 1988-ban csatlakozott a két évvel korábban megalakult zenekarhoz, mégis meghatározó tagja volt a The Manicshez, egy sor dal szövegét ő írta. Nagyon terhelt személyiség volt, aki drogfüggőségével, depressziójával és anorexia nervosa nevű betegségével küzdött. Ez pedig rá is nyomta a bélyegét (pozitív értelemben) a The Holy Bible című harmadik Manic Street Preachers lemezre, ami a mai napig az egyik legjobb kiadványa a zenekarnak. Zavarba ejtő és felzaklató lelki mélyfúrás óriási energiákkal tálalva.

Amikor a lemez elkészült és megjelent, Richey Edwards egyszerűen eltűnt, és senki sem tudta, hogy hová. Nemcsak a rajongókat, de a zenekart is sokkolta a dolog. A koncerteken még hosszú ideig kitettek egy üres mikrofont Edwards számára, hátha egyszer visszatgér. De nem tért, nem is nagyon lehet tudni, csak sejteni, hogy mi történt vele. Végül 2009-ben halottnak nyilvánították.

2014-ben, amikor a The Holy Bible 20 éves volt, a Manic Street Preachers miniturnéra indult Nagy-Britanniában, és összesen 10 koncerten előadta a teljes nagylemezt. Akkor erről készült egy dokumentum-koncertfilm, amit a BAFTA-díjas rendező, Kieron Evans készített el a francia botrányrendező, Gaspar Noé filmjeinek stílusában. A Be Pure – Be Vigilant – Behave című filmet 2016-ban mutatták be. Most pedig, hogy 30 éves az album, egyszeri alkalommal ismét levetítik a londoni Picturehouse Centralban. Ami érdekessé teszi az eseményt, hogy a vetítésre pontosan aznap kerül sor, amikor a nagylemez 30 évvel ezelőtt megjelent, vagyis augusztus 30-án. Ha valaki netán menne rá, itt vásárolhat jegyet.

Szerző: Wágner Gábor