A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

10 ok, hogy szeressük és gyűlöljük Yoko Onot

2016. február 3., 14:35

Legyen bár meg nem értett zseni, túlgondolt oldalborda, értékóvó vagy épp értékromboló szereplő, Yoko Ono nélkül bizonyosan másként festene manapság az az általános emberi kivonat, melyet úgy nevezünk popkultúra. Az idén februárban 83 éves polihisztor legnagyobb hatású cselekedeteit az őt életműdíjjal kitüntető NME gereblyézte össze.

Yoko-Ono1

„Köszönöm ezt a kitüntető tisztséget, NME, melyre úgy gondolok, mint megerősítésre mindazzal kapcsolatban, mit eddig alkottam és buzdításra mindarra, amit még tenni fogok” – az február 18-án 83. születésnapját ünneplő Yoko Ono nyerte el az NME 2016-os Lifetime Inspiration Award-serlegét, melynek körítéseként a lap szubjektív listában gyűjtötte össze John Lennon zenész-performer özvegyének legnagyobb momentumait.

Internet előtti bejegyzések

Grapefruit_Yoko_Ono_2

Ono ’64-es, művészeti-és életviteli tanácsokat megfogalmazó, aforizmáktól hemzsegő könyve sokak szerint akaratlan is napjaink limitált karakterszámmal sújtott Twitter-filozófusok Bibliájává vált. A szerző egyedüli kérése közönsége felé nem volt más mint, hogy a könyvet annak elolvasását követően mindenki égesse el.

Ágyjelenet

1969-ben Ono és Lennon különleges módját választották a vietnami háború ellen való tiltakozásnak. A pára házasságkötésüket követően „Hair Peace” és „Bed Peace” jeligére egy egész hetet ágyban töltött. Akkoriban a jelentékeny médiafigyelemre szert tevő protestálás nem csak az ellentábort mosolyogtatta meg, azonban Ono szerint csupán idő kellett ahhoz, hogy az emberek felfogják a paplanok közti tiltakozás valódi súlyát.

Plastic Ono Band

plasticono

Az Ono és Lennon alapította, zenéjében és felállásában is állandóan változó együttes soraiban vendégként olyan előadók fordultak meg, mint Lady Gaga, Mark Ronson vagy épp a Scissor Sisters, annak ellenére, hogy a Plastic Ono 2014-es Glastonbury-fellépését – melynek mozgóképes dokumentációját Ono minden internetes platformról eltüntette – minden idők egyik legborzalmasabb könnyűzenei megnyilvánulásaként tartják számon.

Áldozatiság

https://www.youtube.com/watch?v=lYJ3dPwa2tI

Az első ízben 1965-ben, a kyotoi Yamaichi Concert Hallban bemutatott performansz során Ono a padlón térdelve hagyta, hogy a közönség tagjai egy ollóval vágják le róla a ruhadarabokat. A rövid idő alatt elhíresült, általa azonban csak 2003-ban, Párizsban megismételt produkcióval Ono a feminizmus jegyében a női passzivitás jelentőségére szerette volna felhívni a figyelmet.

Kívánságfák

yoko-ono-wish-tree_980506i

Ono 1981-es projektje a mai napig fut: az utca embere az Amerika-szerte, Londonban, Dublinban, Velencében és Tokyoban is felbukkanó fák ágaira kötözheti cetlikre írt kívánságait, melyek így lényegében körbeutazzák a világot.

Kortársba rántás

moma_yokoono039949

Lennon 1966-ban Ono a londoni Indica Galleryben zajló One Woman Showjának látogatójaként ismerkedett meg későbbi feleségével. Talán épp annak köszönhetően, hogy merőben eltérő háttérrel rendelkeztek, Ono érdeme, hogy Lennont a hatvanas évek végére berántotta a konceptuális művészet, melynek hatása a dalszerzői énjén is egyértelműen megmutatkozott. Lennon 1980-as halála előtt nem sokkal úgy nyilatkozott, ő maga mindent Onotól tanult, kettejük viszonyát pedig egyértelműen tanár-diák nexusként jellemezte.

Sarki fényerőmű

imagine-peace-tower-john-lennon-islande1

Ono saját bevallása szerint egyik fő büszkeségeként tekint Reykjavikban található installációra. A 2008-ban üzembe helyezett óriási, az égbe vesző fénycsóva az izlandi partoktól kilométerekre is látszik, a művész magyarázata szerint Lennonnal közös világbékéjének szimbólumaként.

Az erotikához való jog

Mikor a Plastic Ono megjelentette a Bad Dancer című dalhoz készült klipet Onot rengeteg támadás érte mivel a videóban finoman előrehaladott kora ellenére igen-igen kurta ruhadarabokban parádézik. Ono az internetes közösség hőzöngésére akkor úgy reagált, alig hiszi el, hogy miután megküzdött a rasszizmus, a szexizmus démonaival, most a kora miatt kellene szabadkoznia. „Nem vagyok hajlandó foglalkozni ezekkel az előítéletekkel, átlépek felettük és teszem a dolgom, mintha mi sem történt volna” – nyilatkozott akkor.

Szavak váltása

doublef

Lennon öt évnyi hallgatását törte meg Onoval közös Dual Fantasy című lemezével, melyen – afféle párbeszédként – a házaspár dalai váltják egymást. Az albumot kevéssel Lennon meggyilkolása előtt mutatták be.

Olaj a tűzre

Artists+Against+Fracking+Coalition+Event+8koLR1k36jHl

Ono és fia, Sean Lennon 2012-ben hozták létre az Artists Against Fracking egyesületet, melynek fő célja, hogy fellépjen az észak-amerikai olaj-és földgázkitermelés környezetrombolásával szemben. A Mark Ruffalot, Robert de Nirot, Lady Gagat, Paul McCartneyt és Susan Sarandont is tagjai közt tudó szervezet gyakorlati haszna ugyan megkérdőjelezhető, ugyanakkor médiabefolyása már elegendő ahhoz, hogy fejfájást okozzon az amerikai kitermelőcégeknek.

Címkék: