A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

10 világhírű lemezborító és az ihlető helyszínek

2016. március 25., 18:42

A leghíresebb albumborítók többsége fénykép, mely lényegéből adódóan szigorúan valahol készült. Az előadók kultikus helyszíneinek lenyomozása rajongói sportág, melyet most az NME emelt új szintre.

Ismertségtől függően kisebb-nagyobb csoportok zarándokhelyeinek számítanak egyes albumborítók a máig fellelhető, köztéri díszletei. Az ilyen típusú fényképturizmusnak rengeteg alfaját és szintjét különböztethetjük meg, a legkézenfekvőbb látványosságoknál való kattintgatástól kezdve a gyakorlati detektívmunkáig bezárólag. Az NME meggyőző listán szedte össze a legjobb találatokat.

Led Zeppelin – Physical Graffity

zeppelin

„Az albumhoz egy bérház kulisszáját éreztem a legközelebb, ahol a karakterek folyton folyvást változnak, emberek költöznek be és költöznek ki” – mesélt a Peter Corriston, aki végül a New York East Village negyedében, a St. Mark’s Place 96-98. alatt található ódon épületpárosban talált rá a tökéletes homlokzatokra. A két bérház egyébként azonos azokkal, amelyek a Rolling Stones Waiting For A Friend című videójában is szerepelnek.

Bob Dylan – The Freewheelin’

dlyan

A helyszín szintén New York, a Jones Street és a West 4th Street sarka. Dean Hunstein fotóján Dylan és belé karolva egykori barátnője, Suze Rotolo sétál a lakásukhoz közel eső utcán.

Tame Impala – Lonerism

tame

Az ausztrál pszichedelikus zenekar albumának borítóján a párizsi Luxemburg-kert egy jól felismerhető látképe díszeleg, előtérben a kerítésen mai napig látható plakettel.

The Beatles – Abbey Road

beatles

A londoni stúdió előtti gyalogosátkelő évtizedek óta a világ leghíresebb zebrája, melynél gyakorlatilag percenként állítják meg a forgalmat az egy-egy fénykép erejéig Lennonék vonulását imitáló turisták.

Eminem – Marshall Mathers

eminem

A rapper Detroit-i szülőházának ma már csak maradványai láthatók. Az album borítóján található Dresden Street-i könnyűszerkezetes ingatlant elvileg 2013-ban, a környék több házához hasonlóan 1 dolláros kikiáltási áron próbálták értékesíteni, azonban az aukció után néhány hónappal tűzvész martalékává vált.

Mumford & Sons – Sigh No More

mumford

London kultikus bevásárlóutcáján, a King’s Streeten található az a most is prosperáló bútorbolt, melynek kirakatüvege mögé egy fotó erejéig az egész együttest sikerült bezsúfolni.

Unknown Mortal Orchestra – Unknown Mortal Orchestra

umo

„Ez a vizuális megfelelője mindannak, amit szeretnénk, hogy az emberek a zenénkből kihalljanak” – magyarázta Ruben Nielsen, miért választotta a zenekar albumborítónak a horvátországi Petrova Gora emlékművet. Az 1982-ben állított, futurisztikus objektum a második világháború mementójaként hivatott üzemelni.

Pink Floyd – Animals

pinkfloyd

Az együttes repülő disznójának első megmutatkozása köthető a brit Battersea erőműnél fényképezett borítóhoz. Ugyan az épületet magát, illetve kéményeit egy tűzvész miatt komoly károk érték, az erőművet külsőségeiben eredeti állapotának megfelelően restaurálják.

Black Sabbath – Black Sabbath

sabbath

Az együttes debütálóalbumának ijesztőre sikeredett borítóján valójában egy ódon vízimalom épülete látható. Az épületet is magába foglaló Oxfordshire-i birtok egyébként évtizedek óta a a brit vidéki elit fogadásainak, összejöveteleinek stabil színhelye.

MGMT – MGMT

mgmt

A New York-i Stylz Unlimited hajszalonról az interneten alig találni információt azon túl, hogy a vezető munkaerőként dolgozó tulaj inkább a telefonján lóg ahelyett, hogy a kuncsaftokkal foglalkozna és egyébként is szörnyű modorral rendelkezik.