A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

1000 év öröm és bánat az élő bolygón – könyvújdonságok a Nyugati térről

2022. november 11., 19:28

Dobszerda, Őszi középkor, reneszánsz receptek, Gyereklélek sportcipőben, Józan lázadás, Hogyan öltözködik a világ – könyvek és könyvbemutatók mindenkinek, novemberre, a Libritől.

Váradi Júlia Dobszerda című interjúkötetéről Parti Nagy Lajos beszélget a szerzővel november 29-én a Katona József Színház előcsarnokában, másnap pedig a FUGÁban mutatják be Johan Huizinga: Őszi középkor című könyvének új fordítását. A kötet mostani kiadása azért is megy eseményszámba, mert A középkor alkonya címmel korábban megjelent és jól ismert könyv egy rövidített angol változat alapján készült, most pedig immár a teljes holland szöveget alapul véve készült új fordítás.

Ha már középkor, akkor itt egy másik kultkönyv is: a világ első nyomtatott szakácskönyve, Bartholomaeus Platina reneszánsz receptjei, amely voltaképpen életvezetési tanácsadóként is funkcionált a maga korában.

Új kiadásban jelenik meg munkafüzettel együtt a hiánypótló Gyereklélek sportcipőben című kötet, amely sportoló gyerekeknek és szüleiknek nyújt segítséget a mindennapokban. Sokak számára jelenthet támaszt és hasznos útmutatót Holly Whitaker: Józan lázadás – Hogyan törj ki nőként az alkohol rabságából című, a szerző személyes tapasztalataira épülő, gyakorlati tanácsokat is tartalmazó könyv, amely a KékPont Alapítvány által kezdeményezett Száraz November idején különösen aktuális lehet.

Az életünket meghatározó egyik legfontosabb kapcsolatról, a barátságról szól Lydia Denworth könyve, a Barátság – Életünk egyik legfontosabb kapcsolatának evolúciója, biológiája és rendkívüli ereje.

A kultúrák és a világ sokszínűségét ismerhetjük meg, ha belelapozunk a Hogyan öltözködik a világ? című kötetbe.

David Attenborough immár klasszikusnak számító, Az élő bolygó című könyve pedig, amely most új kiadásban jelenik meg, felhívja a figyelmünket, mennyire fontos, hogy megismerjük és óvjuk a világunkban jelenlévő diverzitást.

Végül egy különleges memoárt ajánlunk, Ai Weiwei: 1000 év öröm és bánat című kötetét, amelyben a világhírű kínai képzőművész saját és édesapja személyes történetén keresztül a kulturális forradalom Kínáját is megrajzolja.

További könyvek, újdonságok a Nyugati téren