A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Végre egy jó hír: Wax Tailor az A38-on!

2023. január 2., 14:00

Február 10-én jelenteti meg új albumát Fishing for Accidents címmel a hip-hop franciaországi nagykövete, Wax Tailor, a megjelenést pedig egy újabb nemzetközi turné követi, aminek budapesti állomása az A38 lesz június 10-én. Ip-ip-urrá!

„A lemez kiindulópontja egy idézet Orson Welles filmrendezőtől, amely a véletlen fogalmát idézi az alkotási folyamatban. Mindig is úgy gondoltam, hogy a véletlenek az alkotás szerves részét képezik, és a film- vagy zenei rendezői munka is az. Hogy tudjam megörökíteni őket, hogy a véletlent művészi szándékká tegyem? Úgy döntöttem, hogy nem egy jól bevált koncepciót követek, hanem ezt az ösztönösebb irányelvet, és elmegyek horgászni a balesetekre/véletlenekre” – mondja Jean-Christophe Le Saoût, aki 2001-ben kezdte azóta nemzetközi szinten is kiemelekedő zenei utazását Wax Tailor néven.

A 2021-ben kiadott sötét The Shadow Of Their Suns után a Wax Tailor a Fishing For Accidents című „filmmel” egy világosabb és színesebb oldalra visz minket, anélkül, hogy elárulná univerzumát és meggyőződését.

Wax Tailor azon kevés francia producerek egyike, akik utat találtak a tipikusan angolszász műfajként számontartott underground hip-hop csúcsaira, lemezei hosszú ideig állomásoznak a műfaj slágerlistáin. A pályáját egy helyi hip-hop-rádióban kezdő mester bemutatkozó albumán, a Tales of Forgotten Melodies­on biztos kézzel és finom ízléssel rendezgette össze a klasszikus szving­ hangmintákat a belassult triphop-­alapokkal, nagyszerű énekesnők közreműködése melett. A spoken word­ nagyasszony Ursula Ruckertől a neo­soul díva Sharon Jonesig számtalan vendégművész szerepel Wax Tailor dalaiban, amik a kortárs hip-hop legszebb gyöngyszemei közé tartoznak.

Wax Tailor régóta elkötelezett alakja a francia hip-hop-­színtérnek, a kilencvenes években La Formule nevű zenekarával tisztes sikereket aratott MC­-ként, de aztán érdeklődése egyre inkább a zeneszerzés, és a komplexebb szerkezetek felé fordult. „Minél több rapszöveget írtam, egyre inkább úgy éreztem magam, mint egy filmrendező. Ez vezetett a Wax Tailor projekthez, és a mozi tudatos használatához.”

A kifejezés nem véletlen: Wax Tailor produkciói, lemezei, szettje és élő koncertjei kifejezetten filmszerűek: összetettek, látványosak és magukkal ragadóak. DJ Shadow találkozik az A Tribe Called Questtel, Lewis Carrollal, Kubrickkal és Hitchcockkal: ez a sűrű, füstös, suspense­-es atmoszféra (nem véletlenül szerződött a hasonló zenék nagy francia kiadójához, az Atmosphériques­hez).

Wax Tailort tehát élőben itthon a legközelebb június 10-én láthatod az A38-on.

Jegyek.

Fotó: Marossy Norbert