A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

180dB: Road Trip – Savages-lányok a Perfect Pussy énekesnőjével és a Yeah Yeah Yeahs gitárosával

2018. szeptember 21., 7:19

A Savages londoni posztpunk csajkvartettből Jehnny Beth énekesnőt hívják leggyakrabban kollaborációkhoz (Bo Ningen, Tindersticks, Julian Casablancas, Trentemøller, Gorillaz stb.), de az elmúlt két évben a basszistalány Ayşe Hassan nála is aktívabb lett külön utakon: Kite Base duójának tavalyi Latent Whispers debütalbuma és Eşya néven kiadott idei négyszámos szólóanyaga mellett a Savages-dobos ​Fay Milton​nal is indított közös projekteket – a 2019-re sztárparádés lemezt ígérő 180dB nevű legfrissebb formációjuk ma mutatkozott be első klipdalával.

A Savages ritmusszekciójában összekovácsolódott lányok 2017 elején a Circle Sky londoni elektronikus zenekarból ismert analóg szintetizátoros Martin Dubka társaságában indítottak egy Otomo X nevű együttest, amiben Ayşe már az énekelni is kezdett, ám az a formáció csak néhány koncertet és alig egy évet élt meg, stúdiófelvétellel sem ált elő (a programozott dobgépes-szintetizátoros alapú Eşya-szólólemez azokból a dalokból született, amelyek sem a Kite Base, sem az Otomo X repertoárjába nem illettek bele).

A következő projektjük egy remixfelkérésből született: Fay tavaly egy politikai rendezvényen találkozott a drum’n’bass veterán Goldie-val, aki megmutatta a grime rapper Skepta társaságában épp akkor felvett Upstart (Road Trip) című számát, és megkérte a doboslányt, hogy készítsen belőle egy „őrjöngő punk verziót”. Fay Milton és Ayşe Hassan radikálisan átalakították az eredeti Goldie/Skepta-szerzemény zenei struktúráját a Yeah Yeah Yeahs-gitáros Nick Ziner bevonásával, továbbá hívtak egy vendégénekesnőt is: a 2012-2015 közt működő Perfect Pussy hardcore punk zenekar élén elhíresült Meredith Gravest (aki az elmúlt pár évben az MTV News riporternője, a brooklyni Honor Press lemezcég alapító-főnöknője, a Kickstarter zenei direktora és még rádiós DJ is lett).

Az 1987-es születésű amerikai punkcsaj új szövegével és énekével felvett szám a Road Trip címet kapta, és a jól sikerült kollaboráción felbuzdulva a brit Savages-lányok úgy döntöttek, hogy 180dB névre keresztelt projektjükkel ugyanebben a szellemben egy teljes albumot is készítenek hasonlóan izgalmas és híres vendégek bevonásával. Ez utóbbiak neve még nem publikus, de amíg a bejelentésekre várunk, itt ez a brutálisan jó első dal, melyhez a klipet maga a dobos-producer Fay Milton rendezte Simone Pellegrini és Giorgio Testi operatőri segédletével.

a dal zenei kiindulópontjául szolgáló Upstart (Road Trip) című szám, Goldie és Skepta kollaborációja 2017 novemberéből:

.
Fay Milton és Ayşe Hassan rövid életű előző projektje, a szintetizátoros Martin Dubka (Circle Sky) társaságában indított Otomo X. . .

. . .melyben a basszistalány már énekelt is:

.
az Eşya szólóprojekt Absurdity Of Being című négyszámos EP-je idén júliusból, a Lost című nyitódalhoz májusból klip is:

.
ráadásként itt van Meredith Graves a Took The Ghost To The Movies című első szólódalával 2015-ben. . .

. . . a 2016-ban kapott MTV News-riporteri állásában. . .

. . .és a House Of Feelings nevű New York-i bulikollektíva 2016-os Avatar és 2018-as Touchscreen című számaiban:

(Meredith időközben feloszlott Perfect Pussy együttesének a teljes hardcore punk életműve itt hallható)

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59