A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

20 éves a The White Stripes Elephant című albuma, ez pedig díszkiadást érdemel

2023. március 9., 21:52

Az eredetileg 2003. április 1-jén megjelent album ünnepi kiadása, egy 27 számos bónusz koncertfelvétellel április 21-én jelenik meg fizikai formában, de digitálisan már március 31-től elérhető. Ez volt az a lemez, ami egyfelől lerombolt minden maradék falat is Jack Whiték útjából, másfelől pedig a nyitó számával megszületett minden foci- és hokidrukker egyik kedvenc szurkolói dallama, ami bárhol és bármikor bátran üvölthető kórusban, de akár egyedül is. Ez pedig a…

Seven Nation Army. Ugyanolyan alapszám, mint például a New Ordertől a Blue Monday, a Nirvanától a Smells Like Teen Spirit, az Underworldtől a Born Slippy, vagy Lou Reedtől a Walk On The Wild Side. Ha az előadót nem is vágja az ember, de a számot biztos, hogy akkor is ismeri. Azonnal felismeri. Megunhatatlan dal, hiába ömlött az elmúlt 20 évben mindenhonnan és hiába ömlik még most is, tényleg nem lehet túl lenni rajta, sőt bármikor megszólal, automatikusan tekeri fel az ember a hangerőt. Egy olyan lemezen, amin egy ilyen szám található, sőt ezzel a számmal indul, azon a későbbiek során sem lehet semmi tévedés, se hiba. Kizárt.

A The White Stripes 1997-ben alakult (2011-ig működött), és amikor 2003-ban megjelent az Elephant, azt már megelőzte három másik, szintén nagyon erős lemez laza és zajos rockdalokkal, karakteres zenével, olyan friss hanggal, aminek egyszerűen nem lehetett ellenállni. És voltak ugyan slágeres dalok korábban is, de az első igazi az Elephanton volt, rögtön a nyitó pozícióban. Persze ne legyünk igazságtalanok, nemcsak a Seven Nation Army emlékezetes szám az albumról, hanem a 14 számos lemez az elejétől a végéig húzós, nyers, kíméletlen rockzene, amiben tényleg az a legfurább, hogy két ember műve és hogy gyakran nem is szól több két hangszernél, pedig többet hallani.

Az Elephant márciis 31-én digitálisan, majd április 21-én fizikai formában is kiadásra kerülő ünnepi kiadása az alaplemez 14 száma mellett egy korabeli koncert teljes, huszonhét számos anyagát is tartalmazza. A 2003. július 2-i koncert a Chicago-i Aragon Ballroomban volt. Kedvcsinálónak egy részletet meg is osztottak a koncertből: