A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

20 fura tény, melyet nem tudtál az európai focinemzetekről

2016. június 26., 10:11

Nyilván már mindenki átrágta magát a futball Európa-bajnokság szeretett és utált csapatinak családfáján, de most mégis itt az ideje, hogy még mielőtt vége lesz ennek az egésznek, megismerjük a futball-nemzetek furcsa dolgait. Az például, hogy egy belga találta fel a szaxofont, talán egy újabb ok, hogy megverjük őket. További villanások a szünetre.

Eyjafjallajökull-2010-05-01-distant

20. Az izlandi Eyjafjallajökull 2010-es fellángolása óta Európa elsőszámú aktív vulkánja, mely kitörései miatt az utóbbi években több ízben is légtérzárat kellett elrendelni a kontinensen.

19. Wales egyik leghíresebb történelmi hőse – Gareth Bale-t leszámítva – a skót függetlenségért harcoló William Wallace, akinek mítoszát mártírhalála után közel két évszázaddal, Blind Harry 1477-es műve fogta össze. A röviden csak The Wallace cím alatt futó regényen lapul Mel Gibson szintúgy kultikus, 1995-ös A rettenthetetlen filmjének forgatókönyve.

18. 1891-ben egy ibachi evőeszközüzletet vezető kisvállakozó, bizonyos Karl Elsner elhatározta, kitúrja a svájci hadseregnek akkoriban késeket szállító német céget. Elsner egy multifunkcionális, pengét, csavarhúzót, árszerű lyukasztót és konzervnyitót magába foglaló zsebkés prototípusával állt elő, a többi pedig már történelem.

lm2

17. „A lengyel, magyar két jó barát” – kezdetű koccintó strófa egészen régre, egyes kutatások szerint egészen a XVI. századik nyúlik vissza, mint a lengyel köznemesek által kreált mondóka. Utóbbi miatt azonban soha nem vált közkedveltté sem fensőbb, sem alsóbb társadalmi rétegekben.

16. Izland már 1921 óta rendelkezik futballcsapattal azonban az első, a FIFA által is elismert mérkőzést csak 1946-ban játszották Reykjavikban.

15. Az évtizedeken át terrorszervezetként számontartott szélsőbaloldali-nacionalista IRA vezetői 2005-ben bejelentették, felszámolják fegyveres osztagaikat és megígérték, ezen túl békés módon küzdenek céljaikért. Az IRA a hetvenes és nyolcvanas évek során összesen több, mint ötszáz támadást vállalt magára, melyekben 115 ember halt és további 2134 sebesült meg.

14. Az olasz Ferrero cég világszerte évente 250 ezer tonna nutellát értékesít.

13.  A XVIII. század spanyol hittéritőinek csemete-szállítmánya nélkül nem csak Florida lenne narancsmentes, de a kontinens egészéről hiányozna az immár igen meghatározó citrusféle.

beatles64

12. 1964 és 1966 közt soha nem látott mennyiségű és hatású brit zenekar szabadult a világpiacra és ért el olyan sikereket, melyekkel egyetemes rockzenei mérőket teremtett. A kultúrtörténeti jelentőségű eseménynek hivatalos elnevezése stílszerűen nem más, mint British Invasion és olyan zenekarok drasztikus befutását foglalja magába, mint többek közt a The Beatles, a The Rolling Stones, a The Yardbirds vagy éppen a The Who.

11. A világ egyik legbizarrabb sajtja, a Casu Marzu, mely erendendőleg az olasz Szardíniáról származik. A sajt gyakorlatilag a rothadási folyamatig érlelik, mely során a sajtlégy (Piophila casei) lárvái kezdik feldolgozni a kioldott zsírokban gazdag, levet eresztő és rendkívül málós tejterméket. Az 5-6 millimiéteresre is megnövő tejnyüvek képesek magukat akár  15 centiméteres távolságra rúgni. A sajt fogyasztása előtt van, aki letakarítja őket a végtermékről s akad, aki nem zavartatja magát.

10. Szlovákiában a világon a legmagasabb az egy állampolgárra eső kastélyok és kúriák száma. A 5,4 millió lakossal rendelkező országban  180 kastély és 425 klasszikus kúria található.

9. Portugália majdnem olyan idős, mint Magyarország. A portugál állam alapításának hivatalos dátuma 1128, mely így Európa egyik legrégebbi, szuvenír egységévé téve az országot.

Adolphe_Sax

8. 1846-ban egy belga hangszerkészítő, Adolphe Sax mondhatni révbe ért, mikor a fafúvós hangszerek természetes orgánumát a fémfúvósok elementáris megszólalásával ötvözve megalkotta a szaxofont. Találmánya nélkül máshogyan szólna a XXI. század.

7. Írország lakosainak 88 százaléka gyakorló katolikus hívőnek vallja magát, melyet alátámasztani látszik a tény, miszerint az ország rendelkezik Európa legmagasabb templomlátogatási rátájával: a teljes lakosság közel fele, 45 százalék dicsőíti az Urat, annak házában.

6. Mikor 1986-ban megnyílt Róma első McDonalds-a, az olasz konyha konzervatív és odaadó képviselői ingyen spaghetti osztásba kezdtek előtte, hogy ezzel akadályozzák meg az embereket abban, hogy elforduljanak az olasz kulináris örökségtől.

5. A világban Írországon kívül megközelíthetőleg 80 millió közvetlen ír származású ember él szétszórva főként USA, az Egyesült Királyság, Kanada és Európa több országának területén szétszórva, akik közül hárommillióan a mai napig ír állampolgársággal rendelkeznek. A diaszpóra eredményeként lényegében tizennégyszer annyi ír él Írországon kívül, mint belül.

4. Németország könyvtermése világszinten verhetetlen. A német könyvipar a mai napig az élvonalat képviseli a maga, éves szinten kiadott 94 ezer kötetével.

3. 1989-ig illegális volt Izlandon sört fogyasztani és habár ma legfeljebb csak a csillagászati alkoholárak szabhatnak gátat a alkoholgőzös duhajkodásnak, a morál nevében 2010-ben kitiltották a sztriptízbárokat a szigetországból.

2. Lengyelország volt az egyetlen, a harmadik birodalom által megtámadott állam, mely semmilyen formában és mértékben sem működött együtt a nácikkal. A megszállt területek hivatalosan soha nem adták meg magukat, a lengyel ellenállás pedig egyike volt a legszervezettebb, egyben legkiterjedtebb náci-ellenes földalatti szervezeteknek a második világháború során.

1. Izlandon egyáltalán nincsenek erdők, a felszíni takaró pedig ritkán haladja meg a tajgai kőzetpázsit szintjét. Az izlandi futballisták az országon belül kizárólag telepített pályákon játszanak.

Címkék: ,