A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

ROGER WATERS: „A THE WALL AKTUÁLISABB, MINT VALAHA.”

Czibolya Tamás
2015. szeptember 28., 22:39

Napokon belül Magyarországon is műsorra tűzik a mozik Roger Waters legújabb The Wall adaptációját. A Pink Floyd basszusgitárosa szerint a rajongók a világ legszürreálisabb koncertfilmjét láthatják majd, amelyben temetők és tengerpartok mellett egy antik Bentley is kulcsszerephez jut. Szeptember 29-én kerül a mozikba Roger Waters nagyon és legfőképp egyszemélyes dokumentum-koncertfilmje, a The Wall.

Roger-Waters-The-Wall-Live

A Pink Floyd basszusgitárosa saját zenekarával immár évek óta 1979-es kultalbum showjával turnézik, 2010 és 2013 közt világszerte összesen 219 óriáskoncertet adva a The Wall lemez anyagából.
„Mindig is hiányosnak éreztem a koncertfilmek alatti narrációmat, amely valahogy idegenként volt jelen a kép és a hang mellett.” Waters a Rolling Stone-nak adott interjújában elmondta, a 2015 -ös The Wall -bár koncertfilmnek indult-, végül kifejezetten intim, helyenként szürreális útifilm lett belőle. A játékidő alatt ugyanis a Pink Floyd basszusgitárosa nem csak a színpadi díszletként szolgáló gigantikus falat dönti le, de mellékszálon futva egy öreg Bentley volánja mögött a második világháború során az olasz fövenyen meggyilkolt apja, valamint nagyapja végső nyughelyét is meglátogatja.

A 72 éves Waters az interjúban arról is beszélt, miért gondolja úgy, hogy az aktuális geopolitikai, politikai helyzet a The Wall-filmbe való becsempészése gyakorlatilag elkerülhetetlen. Bár a kontextus változik, a fal üzenete, a manipuláció, az elnyomás ellen való fellázadás ma is épp ugyanannyira aktuális, ha nem aktuálisabb, mint valaha. A Pink Floyd felbomlását követően Waters a gitáros, David Gilmour későbbi szólókarrierjét is alapjaiban határozza meg az együttes életműve, kettejük kapcsolata azonban korántsem nevezhető épp felhőtlennek. Gilmour alig néhány hónappal ezelőtt jelentette meg a kiadatlan Pink Floyd felvételek alapján készült The Endless Rivert, mely a brit listák dobogóján landolt. Waters az interjúban elárulta, ugyan belehallgatott a nélküle készült albumba, nincs elájulva az eredménytől. „Ez azonban nem jelent semmit, borzasztó sok lemezzel vagyok úgy, hogy egyszerűen nem tetszik.”

rogerwww

A Rolling Stone újságírója az interjúban felhánytorgatta, a 72 éves ikon korábban úgy fogalmazott, a The Wall turnét követően többet nem áll színpadra. Waters azonban cáfolta, hogy visszavonuláson törné a fejét.
„Jelenleg egy háborús rádiójátékon dolgozok és amennyiben sikerül valamilyen mód aréna showt gyúrni az anyagból, biztos vagyok benne, hogy még egyszer utoljára nekivágnék az útnak. Érzem, hogy van bennem még egy, egy utolsó turné.”

ymzzninbsffed5xxjagqqxvthfc-oovbk5fxbr8fwly

Szerző: Czibolya Tamás