A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

2015: 5 képregény, amelyért ölni fognak – ma lerántják a leplet

bo
2015. január 8., 9:07

Nagyon úgy fest, 2015 újfent a folytatások és az ágy alól elővakart forgatókönyvek éve lesz a képregényiparban, az inkább látványos, mintsem tartalmas idény elől azonban most is van hova menekülni.

A rezidens óriásoknak számító DC és a Marvel a Holywood Reporter előrejelzései szerint szinte önkéntelenül rázza fel a maszkos bosszúállók és gyanús mosómedvék uralta képregény univerzumot.

Bár hivatalosan mindkét műhely csak a január 8-i houstoni Image Expon rántja le a leplet a 2015-ös szériáiról, a megfontolt és célzott nyálcsorgatás szerencsére már jóval korábban kezdetét vette.

star_wars_1_cassaday_cover

Archie

A tavalyi év valóságos diadalmenet volt az Afterlife with Archie zombikban bővelkedő, ám többé kevésbé sémamentesre pofozgatott sorozozatnak: örömhír, hogy 2015-ben két nagyágyú, a díjnyertes Daredevilt elkövető Mark Waid valamint a Saga-birodalomból ismerős Fiona Staples közösen rajzolja vissza az életbe az 1974-es papírra vetése óta több, mint klasszikussá érett Archie Andrews karakterét.

Star Wars

Még meg sem jelent, máris nagy eséllyel pályázik nem csak 2015, de az évtized legsikeresebb képregényének címére a Marvel legújabb Star Wars kötete, melyből – a hivatalos januári bemutató előtt egy hónappal – már több mint egymillió példányt rendeltek elő. Ez alkalommal azonban nem a galaxis számozatlan megmentése, sokkal inkább a Star Wars brand tulajdonoscseréje miatt vált a fél világ egyik pillanatról a másikra lelkiismeretes ewokszakértővé. Az ugyanis még senki számára nem világos, a Disney által felvásárolt Lucas-univerzum új közönségréteget szólít majd meg vagy csak szimplán összezúzza két generáció még a széltől is óvott, gyermekkori emlékeit.

Imperium

Igazi új hús a piacon a Valiant Entertainment Harbinger szériája, mely egyesek szerint egyszerű X-Men kópia, mások szerint inkább a nagy előd továbbgondolása: annyi azonban bizonyos, a mutálódott szuperhősök közönsége valóban vevő a napjainkba fájó mód átültetett tinédzsereposzra. Hogy az idegen invázió, valamint gyilkos robotok ígéretével, Imperium címmel folytatódó sorozat milyen fogadtatásra lel, nehéz lenne megjósolni, annyi azonban bizonyos, az év egyik legizgalmas repülési kísérlete lesz.

Judge Dredd/2000AD

Bár nemzetközi ismeretségre csak a megkérdőjelezhető 2012-es Karl Urban féle mozival tett szert, Angliában már 1977 óta töretlen lendülettel hódít a Dredd. Az utópisztikus jövőképhez feleslegesen nagy fegyvereket rendelő széria a parádés Wagner-Ewing-Williams íróhármasnak köszönhetően nagy valószínűséggel történetének egyik legfényesebb éve előtt áll. 2015-ben a kultikus brit 2000AD antológia óta először vonják be a történetbe a természetfeletti Sötét bírák karaktereit, melyből így az ígéretek szerint egy egész minisorozat kikerekedik. A Dreddet kiadó Rebellion ráadásul a széria kapcsán idén a digitális kiadványok terén is komolyan beerősít majd.

Fight Club 2

A Star Wars után az év második legnagyobb durranásaként emlegetik Chuck Palahniuk visszatérését a David Fincher filmjének alapjául szolgáló 1996-os Harcosok Klubja könyvhöz. Palahniuk folytatása Cameron Stewart rajzain keresztül elevenedik meg, lerántva a leplet arról, hogyan él tovább Tyler Durden a kis túlzással kultfilmmé lett mozi grandiózus zárójelenetét követően. A kedves filozófiai töltettel felruházot adrenalinregény májusban megjelenő színes-szagos folytatásának a szokottnál komótosabb gyűrűzését a készítők ígéretük szerint mitológiai szállal kompenzálják.