A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

20,5 millió kokainra: íme, a Black Sabbath drogbüdzséje

2015. október 10., 23:41

75 ezer dollárt, azaz mintegy 20,5 millió forintot költöttek a jövőre Budapesten is elbúcsúzó Black Sabbath tagjai 1972-ben magas minőségű kokainra – derül ki a zenekar basszusgitárosának, Geezer Butlernek merengő kalkulációjából. Ez 4 millió forinttal több, mint Ozzyék ugyanazon évben kiadott, kultikus Vol.4 albumának teljes felvételi és gyártási költsége.

Black-Sabbath

1972-ben egy év alatt mintegy 20,6 millió forintot költöttek kokainra a Black Sabbath tagjai – derül ki a zenekar basszusgitárosának, Geezer Butlernek a Dangerous Mindson idézett fejtegetéséből. Akkortájt Ozzyék szeánszainak többsége a milliomos John Du Pont Bel Air-kúriájában zajlott, ahol Geezer szerint kizárólag az elérhető legjobb minőségű, tiszta kokaint szervírozták.

„A mai napig nem tudom, honnan jött ez az iszonyatos mennyiségű kokain. De komolyan, ez a cucc volt a legfehérebb, legtisztább, legerősebb, amelyet csak el tudsz képzelni. Egyetlen szippantás és te voltál az univerzum királya” – olvasható a kommentár Ozzy Osbourne 2010-es, I Am Ozzy című életrajzi könyvében. Érdekesség, hogy a Black Sabbath kokainbüdzséje, nagyjából 4,1 millió forinttal haladta meg az ugyanazon évben kiadott, mára kultikus lemez, a Vol.4 összesített költségeit. Az album címét eredetileg egyébként – a közös hóemberépítésekre emlékezve – a Snowblind című dalról kapta volna, ezt az ötletet azonban a kiadó nem engedte át. „Akkoriban könnyű volt elég nagy ügyet csinálni ebből az egész kokain-dologból, úgyhogy nem vitatkoztunk” – emlékszik vissza a történtekre könyvében Osbourne.

https://www.youtube.com/watch?v=g33wjg9IbhM