A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

24 évre visszamenőleg perelik Eric Claptont

2016. november 1., 12:16

Igen kellemetlen helyzetbe hozták a gitárost, akin az egykori bluesarc, Bo Carter örökösei egy akusztikus albumán való téves szerzőmegjelölés miatt nyújtottak be millió dolláros számlát. Az eset gyönyörű példája annak, hogy közel száz év elteltével, a Mississippi deltájának bluesterméséhez tartozó szerzői jogok még mindig kibogozhatatlannak tűnnek.

A vádak szerint Eric Clapton rossz előadót jelölt meg 1992-es Unplugged albumán található Alberta című dal szerzőjeként, mely miatt most az amerikai blues zenész, Bo Carter örökösei ötmillió dollárra perelik a gitárost és az őt kiadó Warner Music Groupot. Clapton az albumon Huddie „Lead Belly” Ledbettert jelölte meg az Alberta című dal szerzőjeként, ugyanakkor Carter örökösei szerint az egyértelműen az 1964-ben elhunyt énekes, Corrine, Corrina című szerzeményének átdolgozása.

A perindítás mögött Miles Floyd, Bo Carter nem vérszerinti unokája áll, aki szerint a család az elmúlt 24 év során felhalmozódott szerzői jogokra való igénye a legtermészetesebb dolog a világon. A vádirat szerint Clapton egyszerűen kicserélte az eredeti dal Corrine, Corrina strófáit Alberta, Alberta-ra, a lemezen pedig már Alberta Blues-ként jelölte meg a feldolgozást.

A húszas és harmincas években, a Mississippi deltavidékén aktív blueszenészek szerzői jogainak kezelése máig valódi pokoljárás, mivel a hatvanas éveket megelőzően a legtöbb előadó anélkül rögzített és adott ki lemezeket, hogy azokat saját szellemi tulajdonaként védette volna le. Arról nem is beszélve, az autentikus bluesok megannyi verziója terjedt szájról szájra, így vállva az amerikai népzene szerves és meghatározhatatlan eredetű részévé. Mi az alábbi, találó jelenettel reagálnánk az incidensre.