A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

4 zseniális trükk az otthoni zenehallgatás új szintre emeléséhez

2016. április 10., 18:35

Nem kell professzionális zenehallgatónak lenni ahhoz, hogy néhány egyszerű szabály betartásával a lehető legtöbbet hozzuk otthoni hangrendszerünkből. Íme, a felsőkategóriás audio-megoldásokban utazó amerikai Oswalds Mill Audio szülőatyja, Jonathan Weiss néhány egyszerű, ám nagyszerű javaslata a lemezjátszó rögzítésétől kezdve, a hangfalállványok ideális magasságán át egészen a hangzást megvadító szőnyeg-trükkökig bezárólag.

turntable1

Tévedés, hogy meggyőző HI-FI hangzáshoz belépő a hatszámjegyű vételár – állítja Jonathan Weiss, akinek Pennsylvania-i cége, az Oswalds Mill Audio lélegzetelállító hangfalai és lemezjátszói többek között horribilis árcéduláikról ismertek. Az audio-sámán szerint azonban néhány alapvető szabály betartásával a legkezdetlegesebb otthoni hangrendszer is csodákra képes.

1. A lemezjátszó mindig legyen megingathatatlan – Egy eszköz, melynek érzékenysége működés közben egy elektronmikroszkópéval megegyező, megköveteli a stabil tárolóhelyet. A legkézenfekvőbb megoldás egy direkt erre a célra a falra erősített polc, melynek rögzítésére a lehető legmélyebbre hatoló csavarokat érdemes használni, melyek könnyebben vezetik le a padlóból érkező rezgéseket.

2. A hangfalak álljanak cövekeken – Weiss tanácsa, hogy lehetőség szerint a hangfalakat, sőt: akár a lemezjátszót magát is helyezzük három fém lábbal rendelkező állványzatra. A trianguláris kialakítással a környezet rezonanciái lényegesen enyhébben terjednek, mint a hagyományos, négyes kiosztású állványok esetében.

3. A lemezjátszó ideális magassága – A hifisták aranymetszése szerint 76-90 centiméteres magasságban a legkomfortosabb tartani egy lemezjátszót, melyet azonban soha, semmilyen esetben se helyezzünk a hangfalak elé, csak is közéjük, vagy a mögöttük lévő térbe, mivel azok hanghullámai szerencsétlen a rezgésként kerülhetnek vissza a rendszerbe.

4. A hangfalak elhelyezése a térben – Fontos, hogy a hangfalak mindig a helyiség hosszában sugározzanak. Ezen kívül óvakodjunk az olyan kemény, hangot visszaverő felületektől, mint az üveg vagy a kő, különösen, ha a hangfalakkal szemben helyezkednek el. A hangrendszer elé szinte minden esetben érdemes tompítás gyanánt szőnyeget teríteni, a falnál – tehát nem a tér közepén – elhelyezett bútorok pedig szintén jó hatással lehetnek a végső élményre.

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33