A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

5 Billion In Diamonds – album a Garbage-vezér Butch Vig másik zenekarától, sok énekessel

2020. november 29., 23:59

A Garbage együttes a 2016-os Strange Little Birds című legutóbbi albuma, illetve a 2017-es No Horses és 2018-as Destroying Angels kislemezei után 2019-2020 folyamán elkészült „sötét és eklektikus” új stúdióalbumával (amire 2021-ig még várnunk kell), de most november végén nemcsak Shirley Manson énekesnőtől kaptunk friss felvételt (az angol rockcsaj Du Blonde-dal közös Medication duettet), hanem a dobos-producer Butch Vigtől is: 5 Billion In Diamonds nevű másik zenekarának második nagylemezén sok jeles énekhang között még a Temples frontembere is hallható.

A kilencvenes évek elején Nirvana-, Smashing Pumpkins-, L7- és Sonic Youth-albumokkal sztárproducerré lett amerikai Butch Vig már két évtizede családi barátságban van James Grillo angol DJ-vel, akivel a 2010-es évek elején A Thomas Crown-ügy című 1968-as filmklasszikus megtekintése után Michel Legrand aláfestő muzsikájától fellelkesülve elhatározták, hogy a hatvanas-hetvenes évek zenei világának ihletésében alapítanak egy projektet, melynek a korabeli B-filmek bombasztikus címeihez igazodó 5 Billion In Diamonds nevet adták. A multiinstrumentalista Vig és a hatalmas lemezgyűjteményéből hangmintákat válogató Grillo a bristoli zeneszerző-producer Andy Jenksszel indított alaptriójuk mellé egy sor énekest is bevontak: a Soundtrack Of Our Lives svéd retro-rock zenekar 2012-es búcsúturnéjának stockholmi állomására ellátogatva megnyerték maguknak a nagy szakállú Ebbott Lundberget, majd a nyolcvanas évek vége óta aktív The Ocean Blue nevű amerikai gitárpop együttes frontemberét, David Schelzelt is maguk mellé vették, női vezérhangnak pedig az ezredfordulón a bristoli Alpha triphopkollektívával elhíresült Helen White-ot választották.

A 2017-re elkészült 5 Billion In Diamonds debütalbumhoz a fenti énekesek mellé egy szám erejéig felkértek a hatvanas-hetvenes évek fordulójáról is egy autentikus figurát a Free Design kultikus amerikai sunshine pop együttes alapító énekesnőjének, Sandra Dedricknek a személyében, míg a most megjelent Divine Accidents című második nagylemezen az említett évtizedek pszichedéliájának adaptálásában jártas angol Temples-frontember James Bagshaw az alkalmi sztárvendég („egy Tame Impala-szerű dalt szerettünk volna írni” – mondja Butch Vig a Let It Get Away From You című számukról, melyben Bagshaw nemcsak társszerző-énekesként, de gitáron, basszuson és szintetizátoron is közreműködik).

Az új 5 Billion In Diamonds-albumon a billentyűs-producer Andy Jenks és a gitáros-billentyűs Alex Lee (Strangelove, Suede, Placebo, Goldfrapp, Marina And The Diamonds, Florence + The Machine, Massive Attack stb.), illetve Sean Cook basszista és Damon Reece dobos ritmusszekciója (ex-Spiritualized, Lupine Howl, Elizabeth Fraser, Massive Attack stb.) mellett még tovább bővült a bristoli közreműködők sora: a Helen White-hoz hasonlóan szintén az Alpha együttes korai felállásból ismert Martin Barnard is énekel egy nagyzenekari hangszerelésű dalt.

A híres Orson Welles-filmidézet („A legnagyszerűbb dolgok a filmekben isteni véletlenek.”) nyomán elnevezett új Divine Accidents nagylemez a korábbi hatvanas-hetvenes évek hatások mellett nyit a nyolcvanas évtized felé is: az Into Your Symphony című dal kapcsán például Butch Vigék a Cure, The The és New Order együtteseket említik inspirációként (az utóbbi által műsoron tartott Love Will Tear Us Apart című Joy Division-slágert konkrétan konkrétan meg is idézik).

.
az eddigi 5 Billion In Diamonds-klipek, három videó 2017-ből és másfél klipdal 2020-ból. . .

. . . a teljes új Divine Accidents album, a Let It Get Away From You című számban a Temples-frontember James Bagshaw-val. . .

Divine Accidents (feat. Ebbott Lundberg)
I Colour You In (feat. Helen White)
Let It Get Away From You (feat. James Bagshaw)
The Unknown (feat. Martin Barnard)
Into Your Symphony (feat. David Schelzel)
Hurt No More (feat. Helen White)
Formaldehyde (feat. Helen White)
Weight Of The World (feat. Ebbott Lundberg)
Witches (feat. Ebbott Lundberg & Helen White)
Bodega Bay (feat. David Schelzel & Helen White)
Dive In Me (feat. Ebbott Lundberg & Helen White)

. . .és a 2017-es debütalbum, melynek Glider című dalában a Free Design alapító énekesnője, Sandra Dedrick a sztárvendég:

Gravity Rules (feat. Ebbott Lundberg)
Better If (feat. David Schelzel)
Travelling (feat. Helen White)
Broken Wing (feat. Ebbott Lundberg)
I’m Becoming You (feat. Helen White)
Where The Moonbeams Are (feat. Helen White)
Glider (feat. Sandra Dedrick, Helen White & David Schelzel)
Lost In The Sea (feat. David Schelzel)
Paraphernalia (feat. Ebbott Lundberg & Helen White)
Close The Door (feat. Ebbott Lundberg)

.
mutatóba itt van Sandra Dedrick a Free Design egy 1968-as tévéfelvételével is, öccsei között énekelve. . .

. . .leghíresebb szerzeményével, a több reklámba, tévésorozatba és mozifilmbe is bekerült Love You című 1970-es számmal. . .

. . .és szólókarrierjének legfrissebb kislemezével 2020 márciusából:

.
Butch Vig-interjúk itt olvashatók magyar nyelven 2005-ből (1. rész / 2. rész) és 2012-ből 

Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51
Róisín Murphy: The Universe – újabb dal a Hit Parade album és a veszprémi koncert elé
máj. 17., 12:34
King Gizzard & The Lizard Wizard: Gila Monster – klip az új PetroDragonic Apocalypse albumról
máj. 16., 16:02