A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

5 hihetetlen tény, melyet nem tudtál a Fender Stratocaster-ről

2016. július 15., 16:29

A statisztikák szerint, ha egy járókelőt találomra megállítunk s arra kérjük, rajzoljon egy gitárt, nagy eséllyel az amerikai Fender márka Stratocaster modelljének körvonalait igyekszik felvázolni. Annyi bizonyos, a Stratocaster több, mint hangszer: popkulturális szimbólum, melynek története ennek megfelelően megannyi titkot rejt magában. A Guitar World összeszedte a legjobbakat.

strat

Tévhit, hogy a legendássá érett gitárokhoz a hőskorban bárki fillérekért hozzájuthatott a sarki hangszerboltban. A Fender Stratocaster 1954-es piacra kerülésekor 249 dollárba és 50 centbe került. Az inflációval számolva napjainkban ez mintegy 2190 dolláros, kevéssel több, mint 620 ezer forintos vételárat jelentene. A Stratocaster ráadásul új modellként közel 60 dollárral többe került, mint 1950-ben bemutatott márkatársa, a Fender Telecaster.

hankmarvin

Az Egyesült Királyságban 1959-ig nem lehetett Fender hangszereket vásárolni. Az export megkezdésével az egyik első bejegyzett Stratocaster-tulajdonos a brit rock’n’roll sztárból lett popénekes, Cliff Richard volt. A gitárt később kölcsönadta egy jó barátjának, a Shadows gitárosának, Hank Marvinnak. Marvin a beszámolók szerint hónapokon keresztül mindenhova magával vitte a hangszert, mivel annak láttán embereknek rendre leesett az álluk: „Még soha nem láttak ilyet.”

color chart

A Fender egészen a hatvanas évek derekáig olyan amerikai autógyártók színkódjait használta a hangszereihz használatos festékek keverésekor, mint például a Ford, a Cadillac vagy az Oldsmobile. Ennek köszönhető, hogy a Stratocaster-rel bevezetett fiesta red, lake placid blue vagy épp surf green fantázianevű árnyalatok tökéletesen azonosak a korszak ikonikus autócsodáinak fényezésével.

Eric_-slowhand-_Clapton

A Fender kínálatának ma már jelentős részét képező, híres zenészek hangszereiről mintázott replikákra 1988-ig kellett várni. Az első signature-modell Eric Clapton legendás, Blackie-Stratocaster-ének másolata volt.

keith

Az egyik legmegosztóbb, ugyanakkor divatos hangszerkészítési metódus a mesterséges öregítés. A világ első, úgynevezett relic gitárjának története egészen hihetetlen. 1995-ben, Keith Richards megkereste a Fender Custom Shop-jának mestereit, hogy építsenek neki egy Stratocaster-t, amelyet a Rolling Stones aktuális turnéján használhat. Az elkészült gitár külleme azonban nem nyerte el Richards tetszését, aki „csillogó kínai gagyinak” nevezte azt. A Fender műhelyében ezt követően nekiestek a hangszernek és addig csiszolták, ütötték, marták, míg elég viharvertnek látszott ahhoz, hogy a Rolling Stones gitárosának kezében mutatkozhasson.

Májusban érkezik a Mdou Moctar eddigi legszenvedélyesebb albuma
febr. 29., 17:06