A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

9 lemez, mely azonnal milliomossá tehet

2016. március 21., 10:41

Sokszor még csak nem is kell a legelvetemültebb gyűjtök közé tartozni, elég lehet a szerencse is ahhoz, hogy nem mindennapi értékű lemezeket tudhassunk magunkénak. Az első- és limitált kiadások mellett pedig akadnak egykor könnyen beszerezhető, az évek során azonban hiánycikké vált albumok is.

dust_and_grooves_006

Senki nem tagadhatja, hogy maga is szívesen átélné minden bakelit-őrült nedves álmát: a fehér hollók közt is fehér holló, természetesen felbecsülhetetlen értékű lemez birtokbavételének pillanatát. Hajlamosak vagyunk szomorú tényként kezelni, hogy az átlagos, legfeljebb kétszámjegyű kollekcióval rendelkező zenehallgató számára ez örökre ábránd marad, ugyanakkor elfelejtjük, számunkra is van még remény.

Az észveszejtő első példányokon, fénykorukban is kihalófélben lévő, limitált kiadásokon túl ritkának nem mondható mégis, az idő által felértékelt albumok tömkelege lapul a leggyanútlanabb emberek birtokában. A Mental Floss listában szedett össze tíz albumot, melynek birtokában rögvest a dzsentrihez tartozónak érezheti magát az ember.

Bob Dylan – The Freewheelin’

dylan

Dylan második albuma 1963-as megjelenését megelőzően is komoly változásokon esett át. A kiadó az utolsó pillanatban lemezen található négy dalt újabb verziókkal cserélt fel, azonban a lemezgyárban valaki valamiért mégis a régi masterrel indította el a sorozatot, a slágerek első verzióját rejtő, ismeretlen mennyiségű példányt produkálva. Amennyiben az egykor boltban vásárolt példányunk ezek egyike, úgy az albumunk aukciós értéke 9,6 millió forint.

The Beatles – The Beatles (White Album)

beatles1

Az 1968-as, a zenekar nevén futó és nemes egyszerűséggel csak White Albumként ismertté vált lemez első A00000 szériaszámmal kezdődő példányai kincsnek számítanak. Az 1-es sorozatszámmal rendelkező kiadvány 2013-ban közel 10 millió forintos áron kelt el, de egy licitáló a 23. példányért is 3,8 milliót fizetett.

David Bowie – Diamond Dogs

bowie

Az énekes 1974-es lemezének első verzióját a terjesztést megelőzően visszavonták, mivel az eredeti borítón egy kutya nemi szervei is látszottak. A lemez később már módosított borítóval került a boltok polcaira, azonban a gyárban dolgozók az első nyomás több példányát is sikeresen megkaparintották, melyek egyike 2003-ban közel 1 millió forintért cserélt gazdát az Ebay-en.

Sex Pistols – God Save The Queen / No Feelings

sexp

A brit punkzenekar egyik legendás története, mikor szerződtetésük után mindössze hat nappal az A&M Records botrányos viselkedésük miatt megszabadult tőlük. Addigra azonban már 25 ezer példány elkészült a Sex Pistols kislemezéből, melyeket a kiadó kérésére bezúztak. Legkevesebb kilenc példány valamilyen úton-módon mégis túlélte a mészárlást, egyikük pedig 39 év elteltével 2,3 millió forint fejében talált új gazdára.

Hank Mobley – Blue Note 1568

hank

A kiadó ezen jazz albumából úgy tudni, összesen 300, legfeljebb 1000 példány készült, melyeket 1958-ban dobtak piacra. Egy eredeti állapotú lemez aukciós ára 2,7 millió körül mozog.

The Beatles – Please Please Me

beatles2

Az együttes 1963-as lemezét rohamtempóban adták, így az első évben több verzió is született belőle. A Beatles-szakértők és gyűjtők a fekete alapon arany címkés kiadásra szent grálként tekintenek: a makulátlan állapotban lévő a sztereó lemezekért közel 1,2 millió forintot is hajlandók fizetni.

Bruce Sprinsteen – Spirit In The Night 7″

bruce

Springsteen a Columbia Records-nál 1973-ban megjelent lemezének példányai a feljegyzések szerint még soha, egyetlen egyszer sem cseréltek gazdát a használt piacon. Ha azonban ez mégis megváltozna, egyetlen kópia ára a szakértők szerint alulról verdesné az 1,4 milliót.

The Rolling Stones – Street Fighting Man / No Expectation

stones

Miután a fotóborítós kislemez fellelt példányáért egy ízben már 4,7 millió forintot fizettek, nem túlzás azt állítani, hogy az 1968-as kiadásnak sokan örülnének. A kétoldalas korong tokját egyébként egy 1968-as Chicago-i tüntetésen készült fénykép díszíti.

Nirvana – Bleech

nirvana

Ugyan a Bleech eredetileg 1989-ben, mindössze ezer példány készült, melyeket a zenekar a Seattle-i Lamefest-en adott el, az legborsosabb összegeket a három évet késő utánnyomás terméséért kérik. 1992-ben a Sub Pop kiadó különféle színezési technikákkal kísérletezett, így a Nirvana albumának kék, zöld és fehér színben pompázó bakelitra nyomott dalai ma nagyjából 400 ezer forintot érnek.