A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A 2018-as Grammy-gála nyertesei és fellépői – és Lorde, aki nem énekelhetett jelölt albumáról

2018. január 29., 8:16

Az idei Grammy-díjátadó legnagyobb szégyene az volt, hogy az év albuma kategória versenyzői közül – pont most a Time’s Up mozgalom idején – épp csak az egyetlen női jelöltnek, Lorde-nak nem engedték meg, hogy élőben is előadhasson a gálaműsorban egy dalt jelölt lemezéről (azt ajánlották neki, hogy egy feldolgozást énekeljen helyette az elhunyt Tom Petty előtt tisztelgő blokkban, de nem fogadta el ezt a diszkriminációt, és tiltakozásként a vörös szőnyeget is kihagyta – nem is nyert). Bruno Mars kapott hat díjat (köztük a három legnagyobbat), Kendrick Lamar ötöt. A legjobb új előadó a debütalbumát 2015-ben megjelentető Alessia Cara lett.

A New York-i Madison Square Gardenben a műsorvezető James Corden által levezényelt 60. Grammy-gálán Bruno Marsé lett az év albuma (24K Magic), az év hangfelvétele (a 24K Magic címadó száma) és az év dala (That’s What I Like), továbbá az R&B kategóriákban is övé lett a legjobb album, a legjobb előadás és a legjobb dal (That’s What I Like), Childish Gambino csak tradicionális R&B előadóként (Redbone), míg The Weeknd Starboy albuma urban contemporary kategóriában tudott nyerni. A rap kategóriákat Kendrick Lamar tarolta le a legjobb albummal (DAMN.), a legjobb rap/ének kollaborációval (LOYALTY. feat Rihanna), továbbá a legjobb előadással és a legjobb dallal (HUMBLE.), ami egyben a legjobb videoklipet is kapta (a legjobb zenei film a két amerikai zeneipari mogul, Dr. Dre és Jimmy Iovine együttműködését bemutató The Defiant Ones lett).

A rock kategóriákban a bizarr módon legjobb rockelőadóként díjazott néhai Leonard Cohen (You Want It Darker) mellett a Foo Fighters (legjobb rockdal: Run), a War On Drugs (legjobb rockalbum: A Deeper Understanding) és a National is nyert (legjobb alternatív album: Sleep Well Beast), míg a legjobb metál előadó a Mastodon lett (Sultan’s Curse).

Az Alabama Shakes ezúttal roots kategóriában nyert a Killer Diller Blues feldolgozással (ami a Jack White-féle American Epic tévésorozathoz készült), míg a country zenében a nagy szakállú Chris Stapleton triplázott a legjobb albummal (From A Room: Volume 1), dallal (Broken Halos) és szólóelőadással (Either Way). A legjobb tradicionális blues albumnak a Rolling Stones feldolgozáslemezét választották (Blue & Lonesome), a kortárs bluesban Taj Mahal és Keb’ Mo’ közös anyaga nyert (TajMo), a legjobb folk albumért pedig Aimee Mannt díjazták (Mental Illness).

A pop kategóriában zenekarként a legjobb a Portugal. The Man lett, szólóelőadóként pedig a legjobb popalbum díját is elnyerő Ed Sheeran. Legjobb tánczenei felvételnek a LCD Soundsystem-féle Tonite-ot választották, albumnak pedig a Kraftwerk koncertgyűjteményét (3-D The Catalogue). Az év producere – ahogy tavaly is, most ismét – Greg Kurstin lett (Foo Fighters, Beck, Liam Gallagher, Kendrick Lamar, Sia, Halsey stb.).

.
Kendrick Lamar produkciója a U2 tagjaival és a legjobb comedy album díját nyerő Dave Chappelle-lel:

Childish Gambino a Terrified című számával:

a legjobb új előadónak választott Alessia Cara fellépése Logic és Khalid társaságában, 1-800-273-8255 című slágerükkel:

Elton John a Tiny Dancer című klasszikusát Miley Cyrusszal adta elő:

Lady Gaga két saját dallal (Joanne/Million Reasons ), Mark Ronson producer társaságában:

.
a Time’s Up mozgalom melletti kiállásként ez alkalomra kitalált fehér rózsa szimbolika helyett a fellépésétől megfosztott Lorde a feminista konceptművésznő Jenny Holzertől varrt egy idézetet piros ruhája hátára:

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59