A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Bakelit sorozat új filmzenealbuma – The Essentials: Best Of Season 1

2016. április 19., 9:34

Tegnap a 10. résszel véget ért a Martin Scorsese/Mick Jagger-féle Bakelit tévésorozat első évada, és a záráshoz időzítve egy filmzenelemez is megjelent: a februári nyitó epizódhoz igazított első album (VINYL: Music from the HBO Original Series, Vol. 1.) és a további részekkel együtt hetente kiegészítőként érkező öt-ötszámos digitális EP-k (1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9 ) után most itt egy The Essentials: Best Of Season 1 című újabb album, melyen az újabb Velvet Underground-feldolgozást jegyző Strokes-frontember Julian Casablancas és Soundgarden-vezér Chris Cornell mellett az angol popénekesnő Charli XCX is feltűnik egy Stooges-dallal Iggy Pop repertoárjából.

Az 1973 második felében játszódó sorozat fiktív punkzenekarától, a Nasty Bitstől itt a Woman Like You című szám Mick Jagger fiának, James Jaggernek az énekével – a zenésztársait a képernyőn a Beach Fossils-tagok játsszák, de a felvételen a Sonic Youth-ból ismert Lee Ranaldo gitáros és Steve Shelley dobos zenélnek pár veterán alterrocker cimborájukkal:

a dal a sorozat tegnapi epizódjának koncertjelenetében:

a fiktív Nasty Bits-albumborító:

vinyl-nastyalbum

.
a 10. részben több Iggy & The Stooges-szám is szerepelt, de az új filmzenelemezre Charli XCX előadásában került az 1969-es No Fun:

a Soundgarden-főnök Chris Cornell a fekete soul énekesnő Lorraine Ellison (1931–1983) Stay With Me című 1966-os dalából készített feldolgozást, mely a 9. rész végén volt hallható:

a blues énekes Bobby Bland (1930–2013) egy 1960-as száma, az I’ve Been Wrong So Long a Los Angeles-i Vintage Trouble retro-soul-rock zenekar frontemberétől, Ty Taylortól, aki a sorozatbeli fiktív bluesman Lester Grimes énekhangját adja:

a sorozatban Lou Reed énekhangját a Strokes-vezér Julian Casablancas utánozza – a Run Run Run és a White Light/White Heat után most itt a Venus In Furs is, mely még a 2. rész Velvet Underground-koncertjelenetében hangzott el, de a stúdiófelvétel csak most az új filmzenealbumon jelent meg:

az Indigo nevű fiktív tánczenekar slágerét, a 9. és 10. részben is hallható Kill The Lights című diszkódalt Alex Newell, DJ Cassidy és a gitáros Nile Rodgers készítette a sorozathoz (videoklipet is forgattak hozzá), de a filmzenelemezre egy olyan verzió került, melyben rajtuk kívül még a brit énekesnő Jess Glynne is hallható:

.
mutatóba itt a filmzenelemez egy ténylegesen 1973-as felvétele, az Ike és Tina Turner által írt Black Coffee feldolgozása a Humble Pie-tól:

.
a filmzenelemez borítója és számlistája:

VINYL: Music From The HBO Original Series – The Essentials: Best Of Season 1

1. “Kill The Lights,” Jess Glynne, Alex Newell, DJ Cassidy with Nile Rodgers
2. “Alright Lady (Let’s Make A Baby),” Charlie Wilson
3. “Back Stabbers,” Elvis Costello
4. “Life on Mars?,” Trey Songz
5. “I Dig Your Mind,” Iggy Pop
6. “No Fun,” Charli XCX
7. “Strychnine,” John Doe
8. “Where Are You Now,” Royal Blood
9. “Watch Your Step,” The Arcs
10. “Stay With Me Baby,” Chris Cornell
11. “I’ve Been Wrong So Long,” Ty Taylor
12. “Woman Like You (A E I Want You),” Nasty Bits
13. “Sugar Daddy (Theme from Vinyl),” Sturgill Simpson
14. “Venus In Furs,” Julian Casablancas
15. “Love, I Want You Back,” Charlie Wilson
16. “Black Coffee,” Humble Pie
17. “I Wanna Be With You,” Nate Ruess

vinyl-essentials

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59