A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A BBC több rádió- és tévéműsora is foglalkozik majd az idén 30 éve elhunyt Kurt Cobainnel

Wágner Gábor
2024. március 27., 13:26

Április 5-én lesz 30 éve, hogy Kurt Cobain öngyilkos lesz. A kerek évforduló pedig jó alkalmat ad a BBC-nek ahhoz, hogy több műsorban is foglalkozzanak a Nirvana énekes-gitáros-dalszerzőjével, például egy friss dokumentumfilmet is bemutatnak Cobain utolsó napjairól.

A Nirvana frontembere, Kurt Cobain 1994. április 5-én lett öngyilkos. Harminc évvel ezelőtt. Emléke és kultusza azóta is töretlen, és talán ennek is köszönhető, hogy a BBC több műsort is tervez a szomorú eset kapcsán. A legkülönlegesebb programpont a BBC Two-n és az iPlayeren bemutatásra kerülő új dokumentumfilm lesz, melynek Moments That Shook Music: Kurt Cobain a címe, és Kurt Cobain életének utolsó napjait meséli el ritka archív felvételek felhasználásával. Ezek között van például az a felvétel, ami azzal a villanyszerelővel készült, aki megtalálta Cobain holttestét, de a helyszínen rögzített rendőrségi nyilatkozatokat is láthatunk, illetve a tragikus esemény után közvetlenül megkérdezett rajongók reakcióit. De az a felvétel is látható a doksiban, amikor Courtney Love felolvassa Cobain rajongóknak írt búcsúlevelét egy virrasztáson.

Ezen kívül is még számos egyéb műsorral, visszaemlékezesekkel, koncertfelvételekkel emlékeznek meg Kurt Cobainről és a Nirvanáról, de a Foo Fighters is jut némi adásidőhöz. A Radio 6 Music április 5-én Kurt Cobain Forever címmel sugároz műsort, aminek rész az is, hogy a csatorna műsorvezetői reggel 7 és este 7 óra között minden órában leadnak egy-egy Nirvana számot. Például ezt is biztosan:

Szerző: Wágner Gábor