A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A dekabristák visszatérnek – négy év után itt a Decemberists új albuma!

2015. január 13., 15:34

A XXI. század legmarkánsabb amerikai folk-rock együttese, a Decemberists épp egy listavezető album után függesztette fel működését 2011-ben, pont amikor testvérzenekara, az R.E.M. is feloszlott. A portlandi kvintett azonban a Nick Offerman főszereplésével készült őszi Make It Better klip után most visszatér egy új lemezzel – mely itt már megjelenés előtt hallható.

Az 1825-ös orosz dekabrista felkelőkről elnevezett zenekar a dalszerző-gitáros-énekes Colin Meloy vezetésével 2000-ben indult, és az évtized közepére már olyan mesterműveket jegyzett, mint a Picaresque (2005) és The Crane Wife (2006) albumok, vagy a már-már prog-rockos monumentalitású The Hazards Of Love (2009), az R.E.M.-gitáros Peter Buck közreműködésével készült 2011-es The King Is Dead pedig már eladásait tekintve is No.1 lett a Billboard-lemezlistán. Azon a tavaszon a billentyűs-tangóharmonikás Jenny Conlee-nél mellrákot diagnosztizáltak, Meloy pedig már szólólemezén gondolkodott, így a 2011-es turné végén bejelentették, hogy a Decemberists néhány évre leáll (2012-ben még feltűntek az Az éhezők viadala filmzenelemezen és a Simpsons sorozatban, de akkor már nem volt aktív a zenekar.)

decemberists-simpsons

Jenny szerencsére felgyógyult, Colin egy albummal és egy turnéval kielégítette szólóvágyait, így 2014-re készen álltak a visszatérésre. Egy nagy rajongójuk, a komikus Nick Offerman meghívta őket Városfejlesztési osztály című tévésorozatába szerepelni, cserébe pedig ő maga is főszerepet vállalt a zenekar visszatérő albumának első novemberi Make It Better klipjében, melyet azóta három további beharangozó szám lyric videója követett (a legfrissebb épp ma reggel érkezett), és most pár perce már a teljes lemez premierjét is megtartották a brit Guardian honlapján. A konceptkötöttségektől megszabadulva, szabadon kísérletezve felvett What A Terrible World, What A Beautiful World című új anyag január 19-én kerül a boltokba, de itt már a megjelenés előtt meghallgatható – a dallista a lejátszó jobb felső sarkára kattintva olvasható:

a Make You Better klipje, ahol Nick Offerman egy német műsorvezetőt játszik egy fiktív 1977-es tévéshow-ban:

három lyric video a Lake Song, The Wrong Year és A Beginning Song című dalokhoz:

.
a We Both Go Down Together című dal 2005-ből, mikor a hegedűs-vokalista Petra Haden is a zenekar tagja volt:

Shia LaBeouf és Margaret Qualley klipje Andie MacDowell másik lányának, Rainsfordnak a dalához
okt. 25., 6:32
Bright Eyes: Miracle Of Life – új dal Flea, Jon Theodore és Phoebe Bridgers közreműködésével
okt. 24., 14:40
Új Chromatics- és Desire-számok az After Dark 3 válogatásalbumon
okt. 23., 13:19
Hot Chip feat. Jarvis Cocker: Straight To The Morning + új dalok a Late Night Tales lemezsorozathoz
okt. 23., 10:58