A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Desperate Journalist albuma és az énekesnő Duran Duran-projektje

2015. január 28., 11:30

A londoni Desperate Journalist tagjai nevüket a Cure egy régi gúnydala nyomán választották, a frontleányunk másodállásban egy csupa csajból álló feldolgozás-zenekar élén korai Duran Duran-dalokat énekel, a posztpunk revival színtéren a Savages rokonainak számítanak, bár inkább a Smiths-örökségre esküsznek. A héten végre boltokba került első albumuk – itt hallható.

Az a bizonyos kétségbeesett újságíró a híres NME-tollnok Paul Morley volt, aki fanyalgó kritikát mert írni a Cure 1979-es első nagylemezéről, mire Robert Smith-ék a BBC rádióban John Peel vendégeként a szóban forgó album egyik számának, a Grinding Haltnak az alapjaira rögtönöztek egy Morley-paródiát Desperate Journalist In Ongoing Meaningful Review Situation címmel. Az újságíróként is gyakorlatot szerzett Jo Bevan énekesnő persze a hetvenes évek végének és a nyolcvanas évek első felének posztpunk/goth színteréről a Cure mellett Robert Smith női vezetésű párhuzamos zenekarának, a Siouxsie & The Bansheesnek is hallhatóan nagy rajongója, ahogy 2012-ben alakított Joanne Joanne nevű Duran Duran-tribute projektjében is csak Simon Le Bonék korai korszakából hajlandó dalokat énekelni (a feldolgozás-zenekar neve amúgy ennél találóbb nem is lehetne, hiszen tényleg van benne a frontleány mellett egy másik Johanna keresztnevű tag is).

desperate-joanne

Természetesen a fentebb vázolt három évtizeddel ezelőtti időintervallumba esnek a Smiths korai évei is, így a 2013-ben indult Desperate Journalist – melyet Jo egy másik lánnyal, a dobos Caz Hellbenttel és a férfias kinézetet nem erőltető fiúkkal, Rob Hardy gitárossal és Simon Drowner basszistával alapított – könnyen behatárolható zenei időszakra épít, ráadásul elég ötletgazdagon és energikusan is csinálja. A még alakulásuk évében megjelent briliáns négyszámos Cristina EP és az Organ kislemez után 2014-ben már el is készültek első albumukkal, mely az őszi digitális megjelenés után most 2015 januárjának végén került piacra fizikai valójában – és itt is végighallgatható.

FRISSÍTÉS: az album az együttes Bandcamp-oldalán!

itt a teljes Cristina EP is 2013 júniusából:

a Cristina videója és alatta az Organ című másik 2013-as klipdal, mely már nem került az albumra:

a Happening videója 2014 áprilisából..

az egyik legjobb dal, a Control klipje novemberből:

.
mutatóba itt a Cure-féle 1979-es John Peel-session elejéről a Desperate Journalist nevét adó szám, a Grinding Halt zenei alapjain:

.
zárásként pedig jöjjön néhány Duran Duran-feldolgozás a Joanne Joanne repertoárjából:

a Girls On Film egy 2012-es koncertről…

…egy Planet Earth 2013-ból…

…és egy The Reflex 2014-ből:

a New Religion és The Chauffeur feldolgozásokból 2013-ban stúdióverziókat is rögzítettek:

http://joannejoanne.co.uk

http://desperatejournalist.co.uk

PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51