A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„A Duna sokféle embert és kultúrát értint” – megjelent az új Jazzbois EP, a Danubian Phases

2022. november 22., 23:09

A fúziós jazz hip-hop zenekar, a Jazzbois friss megjelenése, a Danubian Phases most is egy élettel teli és izgalmas improvizációs folyamat eredménye, néhány sessionből szűrt esszencia és nem utolsó sorban egy olyan közreműködővel készült, aki még teljesebbé teszi a képet.

2017-ben indult Jazzboisra már első albumuk megjelenését követően felfigyelt a nemzetközi zenei közösség is, a lemez sikere Amerikáig vitte a zenekar hírét. Az új, Danubian Phases című EP-jükön szereplő dalok kicsit eltérnek a korábban megszokott „jazzboisos” hangzástól, végigvezetnek minket a dunai napfelkeltétől a napnyugtáig. A zenekar sok időt töltött úton az elmúlt hónapokban, és ezekből az élményekből feltöltődve alkották meg az új kislemezt.

Idén rengeteget jöttünk-mentünk a zenekarral Európán belül. Rögzítettünk felvételeket a szentendrei Pismányban, a Dunakanyarban. Valahogy a Duna nekünk egy lokális dolog, pedig több országot is átszel, annyi féle embert és kultúrát értint, és valami nagyobb egység része. Talán így tudnék a párhuzamot húzni köztünk és a cím között – mondja Sági Viktor, a zenekar basszusgitárosa. – Azt hiszem, a legtöbb inspirációt az albumhoz a nyáron együtt töltött idő adta, a sok közös koncertezés, az élmények, az emberi oldala mindennek.”

Az EP-n közreműködik Dom Beats (Kosztolánszki Dominik), szaxofonos, aki több saját formációban is játszik. A Kosztolánszki trióval nagy sikereket ért el a Belgrádi Jazz Fesztiválon, de ORLANDO x Dom Beats Live Band nevű csapatával is gyakran találkozhatunk a budapesti éjszakában.  Már az első közös zenélés alkalmával megvolt az összhang, azonnal két szám meg is született a most megjelent Danubian Phasesről, ami egyben új fejezetnek is tekinthető.

Ez most kicsit valami más, főleg így, hogy kiegészülünk Dominikkal. Egészen biztos, hogy az idei év, a nyár lenyomatának tekinthető, és abszolút négyünkről szól, négyünk fázisáról.”

 Az új album borítóját a neves hazai képzőművész, Keresztesi Botond készítette. A kollaboráció kapcsán november 8-án a Longtermhandstandban megrendezett kiállításán a Jazzbois is részt vett.

A zenekar idén már megjárta a romániai Jazz in the Park-ot, Amszterdamot és Groeningent, Ljubljanat, Berlint és Hamburgot is. Az év végén sem lassítanak és már 2023-ra is tele van tervekkel. December 8-án egy önálló esttel térnek vissza Berlinbe, januárban a Kalákával együtt lépnek színpadra a MÜPA-ban, az év első felében egy újabb kollaborációra készülnek a kaliforniai MC-vel, Kid Abstrakttal, valamint kilátásban van egy holland és egy francia turné is.

A  teljes EP:

BUDAPEST TELI VAN FALUVAL – INDUL A RADNÓTI SZÍNHÁZ PODCAST-SOROZATA
nov. 20., 16:45