A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A fekete feldobja a napod – Lamb az Akvárium Klubban

2015. február 27., 14:02

A színes-fényes, kicsattanó és reménykeltő tavaszt többek között egy olyan zenekar koncertje nyitja majd, amelyik inkább a sötétre és a szürkére esküszik, de ez persze egyáltalán nem baj. Hanem, csak úgy mondjuk.

A Lamb, vagyis: Lou Rhodes és Andy Barlow duója a kilencvenes évek második felében a triphop egyik fő zászlóvivőjeként került a zenekedvelők érdeklődésének középpontjába. 1996 és 2003 között készült négy albumuk (Lamb 1996, Fear of Fours 1999, What Sound 2001, Between Darkness and Wonder 2003) közül az első három az elektronikus zene mérföldkövei – de ha szigorúak vagyunk velük, akkor is, a második és a harmadik mindenképpen az. Óriási segítséget jelentenek ezek a nagylemezek máig mindazoknak, akik épp maguk alatt vannak, túlélnek, elengednek, kompromisszummentes önmegismerésben-önelemzésben vannak, vagy bármilyen más, fájdalmas lelki folyamat közepén járnak. Barlow pontos és nyirkos-hűvös zenei alapjai, valamint Rhodes a legmélyebb apátiából is kirántó, felkorbácsoló éneke tökéletes mixtúra a lelki mélyfúráshoz.

A nemcsak lemezen, de élőben is rendkívül meggyőző Lamb 2003-ban került válságba: pár évre csendben maradtak, mint zenekar, és inkább szólóalbumaikkal foglalkoztak, Barlow pedig producerkedett is (pl. a nemrég szintén Budapesten járt Fink mellett is).

A Lamb 2011-ben tért vissza, kicsit váratlanul, az 5 címre keresztelt ötödik albumukkal. A sötétség megmaradt, az elektronika talán kevésbé volt hangsúlyos, mint korábban – egyébként meg minden maradt a régiben. Az idén március elején hozzánk látogató Lamb a tavaly megjelent 6. nagylemezével érkezik. Míg a visszatérő lemez csak szimplán jó volt, addig az új, az elődjénél elektronikusabb Backspace Unwind viszont majdnem olyan erős, mint az ezredfordulós alapvetések. Ettől függetlenül a legnagyobb ováció persze így is akkor lesz, amikor majd felcsendül a Gorecki, a Gabriel, a B Line vagy a Sweet.

Lamb
Akvárium Klub, Nagy Hall, március 4.

Facebook-esemény