A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„A film és a tető együtt dolgozik” – dübörög Budapest leghíresebb tetőmozija

2016. július 4., 19:00

A budapesti éjszaka nem lenne az, ami a Budapest Rooftop Cinema kultikus tetőmozija nélkül. A Corvintetőt sarkaiból kifordító város feletti vetítések alapítója, Besnyő Dániel hisz a tökéletes időzítésben, és tudja mi hiányzik, a főváros esti népének.


tarantino01
„A film és a tető együtt dolgozik, a kettő adja ki azt a megismételhetetlen, város feletti mozi hangulatot” – Besnyő Dániel a Budapest Rooftop Cinema alapítójaként tisztában van azzal, mit szabad, mit lehet és mit kell nyújtania a tökéletes budapesti nyárestének. A Corvintetőn immáron negyedik éve, lassan kultikussá váló filmklubot szervírozó Budapest Rooftop Cinema hétről hétre csordulásig tölti a háromszázfős házteteji lelátót, az eseményekre szóló jegyekért pedig nemegyszer olyan csatározás zajlik, mintha csak mindenki kedvenc zenekarának fellépésén való részvétel lenne a tét.

„Elkötelezettnek kell lenni a rendezvényszervezés, a minőségi vendéglátás irányában, nem árt a komoly tapasztalat. Mozi szeretete persze alapkövetelmény” –  állítja Besnyő, aki keresett projekciós művészként vallja, a vetítéstechnika az, mely végső soron mindent meghatároz. „Az igazi mozik elsőszámú mércéje, hogy mekkora a vászon, illetve a nézőtér kapacitása. Nálunk hétszer négy méteres vászonra vetítünk, háromszáz embernek.”

A tető azonban még nem minden, a siker a megfelelő filmeken s az időzítésen múlik. „Főleg olyan kultikus, mára alapfilmmé vált alkotásokat választunk, amelyeket már régen, vagy egyáltalán nem láthatott a közönség nagy vásznon. Természetesen ezt behatárolja a szerzői jog illetve, hogy mit lehet s mit nem publikusan vetíteni, mi az amire a forgalmazókkal, jogtulajdonosokkal szerződni tudunk” – mesél a szervező, aki szerint elkerülhetetlen, hogy a budapesti éjszakára, mint organikus szervezetre gondoljunk, melynek tagjai, ha nem is élnek feltétlen szimbiózisban, reagálnak egymásra.

„Az ilyen típusú szabadtéri rendezvénynek több olyan együtthatója is van, melyeket nem lehet a szőnyeg alá söpörni. A kereslet és kínálat egyensúlyától kezdve, a stabil helyszínen keresztül egészen az egybeeső programok követéséig résen kell lenni, főleg a nyári fesztiválszezonban.”

rooftop_Soos-Bertalan-890x593

A Rooftop Cinema a klasszikus vetítés műfaji korlátjain is túlmutat, egészen meglepő társprodukciókkal dúsítva fel egy-egy filmet. „Az egyik leg emlékezetesebb vetítésünk a Tim Burton féle klasszikus Batman volt, ahol amolyan gag gyanánt, a híres felhőkarcolós, tetős jelenet közben megjelent maga Batman élet nagyságban a terasz tetején, hogy megszabadítsa a várost a rettegett Joker uralmától. Szinte minden vetítésünkbe igyekszünk belecsempészni valami extra tartalmat, megturbózni egy performansszal, plusz zenei előadással.”

A Budapest Rooftop Cinema aktuális vetítései közt itt lehet böngészni.