A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A francia újhullám

2017. november 24., 15:59

N’to és Worakls az Akváriumban

H!Fly 8. születésnapi buli, Akvárium, november 25.

Bár még csak 8 éve kezdődött el az elektronikus zenékre szakosodott H!Fly története, 8. születésnapi bulijukon már televágják az egész Akváriumot, mind a három termet, a szombat este ott csak róluk fog szólni. Hogy a hangulat is végig az eseményhez illő, magas hőfokon égjen minden sarokban, arról a fellépők gondoskodnak majd, akiknek a névsora olyan impozáns, hogy arról tényleg nem jut az eszünkbe más, mint egy minden jóval feldíszített többemeletes szülinapi torta, ami történetesen még zenél is.

A három helyszín három különböző névvel és programmal fut majd. A H!Fly roomban, ami csendes hétköznapokon csak a VOLT Lokál, James Grow, Yvel & Tristan és egy igazi legenda, a német Gabriel Ananda lép fel. Legendákban, vagy inkább már a legendásodás útjára lépett előadókban nem lesz híján a Lost & Found roomban (Nagyhall) sem. Eli Nissan és Chicola mellett a két húzónév Izraelből érkezik, két Guy, akik ráadásul még spanok is: Guy Mantzur és Guy J. A Hungry Music room, ami a Kishall természetesen, hisz más már nem is maradt, egy francia kiadóról kapta a nevét, amit két harminc körüli fiatalember, N’to és Worakls alapított (majd később csatlakozott hozzájuk Joachim Pastor is). Itt ők ketten fognak zenélni (előttük az Indigo Theory melegít be), és ha fontossági sorrendet kéne állítani a három line up között, hiszen egyszerre nem lehet mindenhol ott lenni, akkor a mi választásunk rájuk esne. Meg végül is rájuk is fog esni.

Mint az a programból is kitűnhet, a két francia neve mellett ott áll az a szó, hogy live, vagyis nagy valószínűséggel nem egyszerű, ám biztos turbó fokozatú szettet fognak tolni, hanem saját szerzeményekből és remixekből élőben szépen összekomponált zenei utazásra visznek bennünket. Szem előtt tartva a francia elektronikus zene szépséges és bőséges, nagy múltú hagyományát, miközben mégiscsak a mának zenélnek. Ahogy szokták.

A klasszikus zenei műveltségű, Párizsban született, 29 éves zongorista, Kevin Rodrigues (Worakls) és a 32 esztendős, marseillesi Anthony Favier (N’to) a 2000-es évek első évtizedének vége óta jelentetnek meg kislemezeket, kiadójukat, a Hungry Music-ot 2014-ben alapították, Joachim Pastor egy évvel később csatlakozott hozzájuk. Zenéjük egyedi, különleges hangzásvilága semmi mással össze nem téveszthető. Worakls és N’to világa ráadásul még annyira közel is fekszik egymáshoz, annyira hallani és érezni belőlük a szoros rokonságot, hogy kis túlzással élve azt mondhatjuk róluk, olyanok ők, mint egy lélek két testben. Feltűnően sok náluk a fülbemászó dallam, a melodikusság, ami az elektronikus zenében nem annyira megszokott, az alapok pedig úgy hangzanak, mintha folyamatosan úton lenne velük a hallgató, zakatolnának alatta a vonatkerekek vagy dobbannának a lovak patái. Tudjuk jól, sztereotípia automatikusan mindenre rábökni, hogy stílusos, csak mert francia, de Worakls és N’to zenéjéről mégis ez jut az ember eszébe azonnal: hogy stílusos. Meg az, hogy elegáns, érzelmes, magával ragadó, lebilincselő. A francia elektronikus zene újhulláma legalább annyira izgalmas, mint a klasszikusaik.