A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Grateful Dead rekordot döntött a Billboard 200-as albumlistáján, az 59. lemeze került be a top40-be

Wágner Gábor
2024. február 6., 15:59

Az LSD-királyok eddig holtversenyben álltak Elvis Presley-vel és Frank Sinatrával, mert mind a három előadó a Billboard 200-as listájának top 40-ébe 58-58 lemezzel került be. Ám egy most megjelent koncertalbummal a Grateful Dead csúcsot javított és ezzel mindenkit beelőzött.

A Dave’s Picks Vol. 49 idén január legvégén jelent meg és a négy CD-n két 1985-ös koncert teljes hanganyaga hallgatható meg. Ez az a lemez, ami most bekerült a Billboard 200-as listájának 40-es élmezőnyébe. A koncertek a Stanford egyetemen voltak, a Frost Amphitheatre nevű helyen 1985. április 27-én és 28-án.

A Dave’s Picks című sorozatot egy David Lemieux kanadai ember gondozza, aki film- és hanganyagok archiválásával foglalkozik, és 1999 óta ő a Grateful Dead ún. örökségmenedzsere, a hagyatékot kutatja, feldolgozza, és kiadja, amivel már végzett. A Dave’s Picks koncertfelvételek sorozata, a legújabb rész pedig január 26-án jelent meg a 49. sorszámmal. Ez került most be a Billboard 200-as listájának első 40 lemeze közé bizonyítandó, hogy a Grateful Deadnek még mindig hatalmas rajongótábora van. Ők a Dead Headek, akiknek mind a zenekar, mind Dave Lemieux sokat köszönhet, mert az egyes koncertek felvételeit általában tőlük szerzi meg. A Grateful Dead fennállása során irdatlanul sok koncertet adott, ezeket pedig a rajongók rendre rögzítették is, vagyis bőven van miből dolgozni a jövőben is. Az egyik hivatalosan most kiadott koncert egyébként meghallgatható a Youtube-on, ahova egy rajongó töltötte fel még pár évvel ezelőtt:

Szerző: Wágner Gábor