A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Green Day-frontember karanténfeldolgozásai

2020. március 31., 14:30

A legfrissebb Father Of All. . . lemezét múlt hónapban megjelentető Green Day 48 éves frontembere, Billie Joe Armstrong szívesen rögzít feldolgozásokat (gondoljunk csak Norah Jones társaságában készített Everly Brothers-tribute albumára vagy a tavaly Morrissey-vel felénekelt Wedding Bell Bluesra), és most otthon karanténozva nemcsak az Elton John által szervezett sztárparádés szobakoncert-közvetítésbe szállt be, de hetente egy-egy átiratot rendesen meghangszerelt stúdiófelvételen is közzétesz általa kedvelt dalokból. (Ez a cikk minden hétfőn frissül.)

Bille Joe egy hete mutatta be interpretációját az I Think We’re Alone Now című 1967-es Tommy James And The Shondels-slágerből (amit a legtöbb ember már az 1987-es Tiffany-féle tinipopverziójában ismer), de tegnap este a No Fun Mondays széria második darabjaként már egy nagy punk-rocker példaképének, a New York Dolls és a Richard Hell-lel alapított Heartbreakers együttesek élén elhíresült dalszerző-gitáros-énekes Johnny Thundersnek (John Anthony Genzale, 1952–1991) az egyik kultikus dalát, az 1978-ból való You Can’t Put Your Arms Round A Memory-t tette közzé otthon rögzített saját verziójában a Green Day hivatalos YouTube-csatornáján.

Billie Joe egy 2011-es  Jesse Malin-koncerten a Replacements- és Guns N’ Rosesbasszista Tommy Stinsonnal énekelte a dalt. . .

. . .ami így hangzott az eredeti szerzőtől:

.
Billie Joe március 23-án közzétett átdolgozása a karanténhelyzetben plusz jelentést is kapó I Think We’re Alone Now című slágerből:

.
FRISSÍTÉS: április 6-án a Green Day-főnök harmadik hétfői feldolgozása a Prince által írt 1986-os Manic Monday lett a Bangles együttestől, melynek 61 éves frontasszonya, Susanna Hoffs is besegített a videóban otthonról gitáron!

.
FRISSÍTÉS 2:
Billie Joe húsvétra közzétett negyedik feldolgozása a San Franciscó-i Avengers punkzenekar bibliai ihletésű 1979-es Corpus Christi dalából, amit az együttes énekesnőjével, Penelope Houstonnal is felvett már egyszer 1997-es alkalmi kollaborációjuk idején!

.
FRISSÍTÉS 3:
a Green Day-frontember április 20-án ötödik feldolgozásként a 52 évesen koronavírusban elhunyt Fountains Of Wayne/Ivy-basszista Adam Schlesingernek a leghíresebb szerzeményét, Tom Hanks hatvanas években játszódó 1996-os Nyomul a banda mozifilmjének Oscar-jelölt címadó betétdalát, a That Thing You Do!-t adta elő!

.
FRISSÍTÉS 4:
április 27-én a Starjets hajdani északír punkjainak 1979-es War Stories slágere következett!

.
FRISSÍTÉS 5: április 30-án különkiadásként egy olasz nyelvű dalból is érkezett feldolgozás, a toszkánai énekes Don Backy 1963-as Amico című slágeréből, mely egy Burt Bacharach-szerzeménynek, az 1962-ben Helen Shapiro által sikerre vitt Keep Away From Other Girlsnek volt az átirata!

.
FRISSÍTÉS 6: Billie Joe május 4-én a Green Day-basszista Mike Dirntnek a 48. születésnapjára a Kids In America című 1981-es Kim Wilde-slágert dolgozta fel, amit már The Longshots nevű hobbizenekarával is többször játszott!

.
FRISSÍTÉS 7: május 11-én a Not That Way Anymore című dal következett, melyet a Dead Boysnak és a Lords Of The New Church-nek a néhai frontembere, Stiv Bators (Steven John Bator, 1949-1990) a két híres zenekara között 1980-ban szólóelőadóként jelentetett meg!

.
FRISSÍTÉS 8: a Green Day-vezér május 18-én közzétett kilencedik feldolgozása a Raspberries amerikai power pop zenekar egykori frontemberének, Eric Carmennek az 1976-os That’s Rock ‘n’ Roll slágeréből, melyből a tinisztár Shaun Cassidy ugyanabban az évben egy még sikeresebb verziót is rögzített!

.
FRISSÍTÉS 9: másfél hónap után július elején Billie Joe kitett egy feldolgozást – hétfő helyett a hét közepén – a Gimme Some Truth című 1971-es John Lennonprotest songból, amit Billy Idol hajdani Generation X zenekarának 1978-as punkfeldolgozásában ismert meg!

.
FRISSÍTÉS 10: július 10-én (pénteken) közzétett átirat az angol folk-punk dalnok Billy Bragg egy szál gitáros A New England című 1983-as számából, mely a néhai Kirsty MacColl 1984-es feldolgozásában lett Top 10 sláger, de 1991-ben egy duettverziót is felvettek belőle!

.
FRISSÍTÉS 11: július 18-án (szombaton) a guyanai születésű brit gitáros-énekes Eddy Grant egy 1967-es szerzeménye került sorra, az Equals londoni beatzenekar Police On My Back sikerdala, amit a nyolcvanas évek hajnalán a Clash is feldolgozott!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

This was originally written and performed by The Equals, Eddy Grant’s beat group from the 60. And of course The Clash slay it. #theequals #theequalsband #dervgordon #eddygrant #theclash

Billie Joe Armstrong (@billiejoearmstrong) által megosztott bejegyzés,

.
FRISSÍTÉS 12: szeptember 4-én az Amazon Original széria részeként jelent meg az angol gitáros-énekes Wreckless Eric (született: Eric Goulden, 1954) Whole Wide World című 1977-es pub rock/power pop dalának átirata, amit Billie Joe már The Coverups nevű alkalmi feldolgozás-zenekara élén is többször előadott 2018-ban!

.
Billie Joe március 29-én a Boulevard Of Broken Dreams című saját Green Day-szerzeményével Elton John szobakoncert-közvetítésében:

.
az idei Green Day-album, a Father Of All. . . (azaz Father Of All Motherfuckers cenzúrázott írásmóddal) a hozzá készült klipekkel:

1 Father Of All. . .
2 Fire, Ready, Aim
3 Oh Yeah!
4 Meet Me On The Roof
5 I Was A Teenage Teenager
6 Stab You In The Heart
7 Sugar Youth
8 Junkies On A High
9 Take The Money And Crawl
10 Graffitia

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59