A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A gyerekkor kivégzése: horrorisztikus forgatások

2016. október 4., 9:15

A gyerekfilmek a világ legártatlanabb alkotásai közé tartoznak, elsimítják a valóság határának fájdalmas zökkenőjét, idillikus képet festve egy olyan világról, amelyben a kalandok mindig boldog véget érnek. A kulisszák mögött azonban nem csak vér és verítik, hanem bizarr, rémisztő vagy egyenest tragikus események is megbújhatnak. Szörnyű titkok, melyek után képtelenek leszünk ugyanúgy tekinteni gyermekkorunk kedvenc filmjeire.

A film kegyetlen szakma, és ezt még az sem oldja, ha a végeredmény tökéletesen ártalmatlannak tűnik. Mégis, csak kevesen gondolnánk, hogy gyermekfilmek hátterében is olyan szörnyűségek állnak, melyek nem csak a kiskorú közönséget állítanák meg a fejlődésben, de felnőtt fejjel is a hidegrázást hozzák az emberre.Vajon ugyanúgy szeretnénk Harry Potter kalandjait, ha tudnánk, miattuk egy kaszkadőr mellkastól lefelé immár semmit nem érez? Vagy, hogy a Tini Nindzsa Teknőcökhöz statisztákat importáltak, hogy azok az elszenvedett súlyos sérülések miatt ne tudjanak perelni? Nem csoda hát, hogy a Cracked gyűjtése elemi erővel, kegyelmet nem ismerve végez a gyermekkorunkkal.

Jim Herson napokat töltött egy mocsár mélyén, hogy a Muppet Show Brekije bendzsózhasson

muppet

A Muppet Show bábjainak többségét, így a házigazda Brekit is bábmesterek mozgatják a díszletek takarásából. Jim Herson is ezen szakemberek közé tartozik, akinek a Muppet Show egész estés filmverziójában látható mocsári bendzsós jelenet forgatásakor a poklok poklát kellett kiállnia. A tervek szerint Herson egy vízalatti kapszulából irányította volna a bábot a szabadtéri felvételeken. A stábtagok meg voltak róla győződve, a jelenetet végül azért rendeltél stúdiódíszletek közé, hogy a bábmesternek ne kelljen szenvednie, ugyanakkor kiderült, erről szó sincsen.

Herson öt napon keresztül, megszakítás nélkül átlagosan napi három órát töltött összegörnyedve a víz alatti szerkezetben, melynek belmagasságát a stúdió sekély medencéje miatt 45 centiméterrel kellett megkurtítani. A gömbön belüli talpalatnyi területen Herson-nak így a forgatókönyv egy példánya, egy külső kamera képét közvetítő képernyő, valamint saját oxigénpalackjai társaságában kellett elférnie.

A Végtelen történet főhősét alakító gyerekszínésznek nem lehetett kaszkadőre, így a forgatás alatt állandó kórházi ellátásra szorult

never

Vannak színészek, akik a szerepükkel való teljes azonosulás érdekében megtagadják, hogy dublőr helyettesítse őket s szívesebben vágnak bele a legnyaktörőbb jelenetekbe is csak, hogy hitelesebbé váljanak. Kevésbé szerencsés helyzet, mikor a színésznek nincs más választása, mint vásárra vinnie a saját bőrét, például egy vétózhatatlan rendezői döntés értelmében. Wolfgang Petersen az 1990-es Das Boot világháborús poklát követően szívügyének érezte, hogy a Végtelen történet forgatása során a főszereplő Noah Hathaway ne vehesse igénybe kaszkadőr segítségét és saját maga zuhanjon le fákról, egy lóról, tapostassa meg magát ugyanazon állattal, veszítse majdnem el egyik szemét egy verekedésben vagy súlyosan oxigénhiányos állapotba kerüljön egy víz alatti jelenet során. A szituációt némiképp sötétíti, hogy a film műhelymunkái során Hathaway mindössze 12 éves volt, a forgatás 12 hónapja alatta pedig konstans kórházi ellátásra szorult.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi óta egy kaszkadőr mellkastól lefelé nem érez semmit

holmes

A Harry Potter filmek a karakterfejlődés jegyében váltak ártatlan varázslómeséből divatosan gonosz szériává, melyek robbanásokkal, harccal és a legkülönfélébb halálnemekkel vált teljessé. David Holmes, Daniel Radcliffe atlétatestű megfelelőjeként a főhőst helyettesítette egy klasszikus eltaszításos jelenetben, melynek egyik próbáján egy borzalmas hiba következtében Holmes egy falnak csapódva nyakát törte és mellkastól lefelé lebénult.

A kaszkadőr azonban kerekesszékbe kényszerítve sem volt hajlandó feladni pozitív gondolkodását és a mai napig a lehető legteljesebben éli életét: autóversenyeken vesz részt sőt, még saját produkciós céget is alapított, miközben a mai napig jó kapcsolatot ápol a Harry Potter-film teljes legénységével.

Jim Carrey a CIA kínzómestere készítette fel, hogy kiállja a Grincs próbáját

the_grinch_48816_medium

Jim Carrey tipikusan az a komikus, aki nem riad vissza a kényelmetlenségektől, ha kell egy rinocérosz hátsófeléből is hajlandó előbújni, ha ezzel előidézhet néhány vidám percet. Az ezredfordulóra időzített Grincs azonban még őt is új kihívások elé állította. Csak Carrey által a filmben viselt sminket önmagában minden alkalommal nyolc és fél órába telt installálni, egészalakos jelmeze pedig még a fogát fedő implantátumokat is tartalmazott.

„Mintha minden nap élve temettek volna el” – emlékezett vissza később a színész, aki miután első ízben esett át a grincsé változás procedúráján, öltözőjébe viharzott, lyukat rúgott a falba, majd közölte Ron Howard rendezővel, képtelen megcsinálni a filmet. A produkció ezt követően ásta elő a CIA egyik, kínzások elviselésének oktatására specializálódott szakértőjét, aki egy hétvégi gyorstalpaló során megtanította Carrey-nek hogyan éljen túl a jelmezben.

Valóban feláldozható statisztákat importáltak a Tini Nindzsa Teknőcök harcjeleneteihez

tmnt-teenage-mutant-ninja-turtles-1990-movie-april

Az 1990-es Tini Nindzsa Teknőcök hálás film volt, teljes kasszasiker, mely nagyrészt a benne látható egészen impresszív harcjeleneteknek tudható be, tehát mikor néhány harminc kilós jelmezt viselő egyén akrobatikus mozdulatokkal hagy helyben seregnyi ellenség-statisztát.

Kevésbé vidám húzás, hogy a stúdió valóban püfölhető, egyben olcsó munkaerőt keresett, így megoldás gyanánt külföldi színészeket toborozva, akik csak sziszifuszi jogi procedúra után lettek volna képesek az őket ért, szerződésben nem foglalt sérülések miatt felelőségre vonni a produkciót.