A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A halottkémek kérése – Nyerj páros belépőt!

2015. június 1., 17:13

Negyvenedik születésnapját ünnepli idén a Vágtázó Halottkémek. A Grandpierre Atilla által vezetett együttes június 5-én, pénteken a fővárosi Barba Negra Trackben ad koncertet, fellép a Sexepil és az Ébrenálmodók Rituális Színház is.

A Vágtázó Halottkémek 1975-ben alakult Budapesten Grandpierre Atilla baráti társaságából. A VHK addig soha nem látott és hallott, ősi zeneértelmezésen nyugvó ösztönös zenét játszott, amelyet a csillagászként is ismertté váló frontember sámánisztikus éneke kísért.
A rendszerváltásig a zenekar szinte folyamatosan be volt tiltva. 1983-ban Bódy Gábor velük készítette el kultikus filméjt, a Kutya éji dalát, 1986-ban Beatrix holland királynő személyesen járt közbe annak érdekében, hogy a VHK betiltása ellenére részt vehessen Amszterdamban a magyar kulturális heteken. 1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában, többek között a Henry Rollins Banddel is, albumaikat kiadta a német Sonic Boom, az amerikai Alternative Tentacles és a Neurot Records adta ki.
VHK-nak 1988 és 2012 között kilenc albuma jelent meg. 2001-ben mások után egy időre Grandpierre is kiszállt, majd 2005-ben útjára indította a Vágtázó Csodaszarvas nevű csapatát, amely tovább vitte a VHKetno- vagy sámán-rock, pszichedelikus hardcore hagyományait, illetve a Vágtázó Életerőt, amely korábbi VHK-tagokból állt. A legutóbbi stúdióalbum három évvel ezelőtt, 2012-ben jelent meg Veled haraptat csillagot címmel.
VHK koncertje alatt egy különleges színházi produkciót láthat a közönség, az Ébrenálmodók Rituális Színházat, amelyre nagy hatást gyakorolt a Vágtázó Halottkémek és annak rituális színháza. A társulat a mozdulatok és a zene erejét, valamint a vizuális eszközökben rejlő lehetőségeket használja kifejező eszközként. Alkalmanként együttműködnek tűzzsonglőrökkel, gólyalábasokkal és cirkuszi artistákkal is.
VHK előtt a nyolcvanas évek elején alakult Sexepil melegít be, amely a tavalyi év egyik legenergikusabb visszatérését produkálta Your Scream Is Music című albumával, ami 17 évvel a legutóbbi stúdiólemez után jelent meg.
A mostani VHK-koncert kapcsán a zenekar felhívást intézett a rajongókhoz: várnak minden olyan képet, fotót, videót vagy egyéb beszkennelt dokumentumot, amelyet a rajongók az elmúlt négy évtizedben gyűjtöttek össze. A relikviákat a vhkrelikvia@gmail.com e-mail címre, és a https://www.facebook.com/vagtazohalottkemek oldalon várják. A beküldők közül ketten páros jegyet nyernek a zenekar jubileumi koncertjére

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33