A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A hétvégén indul az első SopronFest

2023. április 27., 20:35

A teljes várost megmozgató „urbán fesztivál” indul útjára Sopronban. Április 28-29-30-án a 2023-as év hazai könnyűzenei keresztmetszetének jelentős részét bemutató koncertkínálatnak ad otthont a Lőverek, ahol mások mellett Azahriah, Dzsúdló, a Halott Pénz, Majka, Beton.Hofi, Krúbi, a Valmar, a Tankcsapda és az idei év első koncertjével a Quimby lép színpadra.

A tavasz az új nyár!

Így szól a szlogen, amely találóan fejezi ki a SopronFest szervezőinek célját: napsütést, jókedvet hozni mindannyiunk szívébe a szürke, téli napok után. „Egy fesztivál minden város életében a legfontosabb ünnepek egyike, Sopron pedig évtizedek óta a legjobb példák egyike ezen a téren. A várva-várt nyári fesztiváldömping előtt hetekkel most rendhagyó időpontban és különleges kínálattal várunk mindenkit a legnyugatibb városunkba: helyieket és a Sopronba látogató turistákat egyaránt” – mondja Farkas Ciprián, polgármester.

A SopronFest alapító párosa Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, akik pont 30 évvel ezelőtt ugyancsak áprilisban indították el az évtizedeken át sikeres VOLT Fesztivált, így nem is olyan meglepő a tavaszi időpont, amikor klubokban, kávézókban, éttermekben, utcákon és tereken zajlanak a programok, amelyeket a soproni vendéglátókkal közösen szerveznek hónapok óta.

30 zenekar a Lőverekben

Három nap koncertkínálatában nehéz összefoglalni, miről is szól a 2023-as év. A szervezők arra vállalkoztak, hogy az idei fesztiválok főszereplői közül szemezgetnek nagyjából harminc produkciót a Lőverekben felállított sátorban. A fő helyszín, a Rádió 1 Színpad vendége lesz Azahriah, a Carson Coma, a Follow the Flow, az Ivan & the Parazol, az On the Low csapatai, Lil Frakk, a WellHello, Beton.Hofi, a Halott Pénz, Krúbi, a Valmar, a World is Mine dj-i, Metzker Viki x Yamina, Jauri, JoerJunior, a Margaret Island, a Punnany Massif, a ByeAlex és a Slepp, a Tankcsapda, Majka, Dzsúdló, a Necc Party és idén először lép színpadra a Quimby!

A korábban bejelentett névsor pár napja a Unicum Színpaddal bővült, ahol például az Analog Balaton, a Bohemian Betyars és Lovasi András mellett a 17 éves szegedi srác, a Pogány Induló is színpadra lép, akit országszerte egyre többen várnak a legnagyobb klubokban. Ezekre a koncertekre belépőjegy elővételben a fesztivál oldalán kapható, a diákok a Soproni Egyetem Diákbérlethez kedvezményes áron juthatnak hozzá – amíg a készlet tart…

A koncertek között érdemes levegőzni a sátor környékén a tv-torony árnyékában, ahol a Street Kitchen Terasz az ország legjobb food truckjai közül mutat be néhányat, a Poncichter negyedben pedig a környék pincészeteinek borkínálatát kóstolhatjuk végig. Örök kérdés Sopronban, hogy “Lővérek”, vagy “Lőverek” a helyes használat? Erről a SopronFest szervezői vitára is hívják a közönséget a közösségi oldalaikon.

Megnyitó és Soproni Sörnapok a Fő téren

A hivatalos és ünnepélyes megnyitó a Tűztorony árnyékában, a Fő téren zajlik, április 27-én este. A kora esti órákban egy élő legenda, Charlie nyitja meg a koncertsorozatot. Korábban nem volt arra példa, hogy DJ-k vegyék birtokukba a Tűztorony erkélyét. Ezúttal a Be Massive Horizon program keretében Metha és a soproni páros, a Secret Factory zenél itt este 11-ig, miközben drónok köröznek a tér felett, hiszen készül a Sopront bemutató Be Massive Horizon-epizód.

A hosszú hétvégén napközben fontos helyszín a Fő tér, a Soproni Sörnapok keretében pénteken Müller Péter Sziámi és Bérczesi Róbert erre az alkalomra alakult Sziámi Karma nevű produkciója érkezik, szombaton a 34. Sportgála után a Tánc világnapján táncházat ígér a Szalonna és Bandája, majd a Fajkusz Banda és a Sopron Táncegyüttes szórakoztatja a közönséget. Vasárnap Farkasházi Réka és a Tintanyúl várja a gyerekeket, a Halott Pénz énekese, Járai Márk pedig közösen lép fel Hangácsi Mártonnal és Szivák Zsolttal. Eközben a WAMP POP-UP dízájn vásár egész nap nyitva tart a téren, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Tanulmányi Erdőgazdaság interaktív programokkal várja a kicsiket és nagyokat. A Fő tér színpadán bemutatkoznak soproni zenekarok is, így a Silver Rivolta, a Wasabi Case és a Needle Jim is.