A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A jó ízlés legyőzi a nyálat: a britek szerint a Killing In The Name Of minden idők legjobb karácsonyi slágere

Wágner Gábor
2021. december 20., 16:09

Az eredmény hivatalos, nem csak amolyan légből kapott: az angolok szerint minden idők legjobb karácsonyi dala Nagy Britanniában a Rage Against The Machine méltán népszerű dala, és ezzel az amerikai zenekar az angolok nagy kedvencét, a Spice Girlst szorította le a második helyre.

A szavazás pár héten keresztül zajlott, és azokra a dalokra lehetett voksolni, melyek az elmúlt évtizedek valamelyik évében toplista-vezető karácsonyi slágerek voltak. A végső összecsapás már csak két dal között zajlott: az egyik a RATM száma, ami 2009-ben volt listavezető és a Spice Girls 2 Become 1 című dala, ami pedig 1996-ban. A Killing In The Name Of az összes voks 51 %-át kapta.

Hogy miért született ez a meghökkentő eredmény, annak okáért egészen 2009-ig kell visszamenni az időben. Egy angol DJ, Jon Morter és a felesége, Tracy abban az évben indítottak kampányt a dal érdekében. Nagyon megunták, hogy akkor már évek óta az aktuális X Faktor nyertes előadó nyálas karácsonyi dala volt a befutó, és szerették volna, ha végre egy rendes szám viszi el az ünnepi trófeát. A kampánynak – ami mellé híres zenészek egész sora (pl. Dave Grohl, Liam Howlett, a Kasabian, a Muse) állt – meg is lett az eredménye: a RATM száma lett a legnépszerűbb 2009-es karácsonyi szám Nagy Britanniában. A szám később is versenyben maradt, de első már nem lett. Volt második, 75. és olyan év is akadt, amikor annyira lejjebb csúszott, hogy még az első 100 közé sem fért be. Ennek ellenére a minden idők szavazást meg behúzta a dal.

A Rage Against The Machine fontos győzelme mellett a 2021-es év karácsonyi dalát is megválasztják szokás szerint: december 23-án éjfélig lehet rá szavazni, másnap pedig végeredményt hirdetnek. Ja, arról pedig nincs információnk, hogy a minden idők szavazáson a jó öreg Last Christmas hogyan szerepelt.

Őszbeköszöntő koncertet tart a Kertemben a Sziámi AndFriends
szept. 29., 14:06