A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„A kalandzene odafigyelést igényel” – Wahorn András (Tapasztalt Ecsetek) interjú

-n-
2015. június 2., 17:40

A Tapasztalt Ecsetek formáció érdekesen közelíti meg a zenét, azaz: szórakoztatóan. Wahorn András tanárokból, képkezelőkből, zenészekből és ezek kombinációjából alakult projektje, persze lehet hogy nem is az övé, de erősen benne van, június 5-én a Gödörben lép fel.

 Jól nézel ki a hajadba tűzött virággal ott, a pusztán. Milyen növény ez, és mi inspirált, amikor magadra illesztetted?

Wahorn András: A kép a Kati sminkjét és virágját használta , hogy bemutassa, hogy mivé válhat az idős férfi, ha hajnalban ifjú szerelme sminkjében és annak hajából elorzott virággal szelfizik a Hortobágyon. A több jelentésű verbunkos kollázs azt is akarja, hogy a koncert színhelye: „Gödör” és a verem szókkal irányítsa a rajongókat a koncert helyszinére, mosolyogva.

Wahorn

A rendkívül fontos koncert előtt bemutatnád a Tapasztalt Ecsetek tagjait, különös tekintettel az ecset- és a hangszerkezelésre?

WA: A Tapasztalt Ecsetek névválasztás áthidalja azt a problémát, hogy az ifjúsági médiában nehézségekbe ütközne a „Vén Faszok” elnevezés használata. A névválasztás a zenekar tagjainak speciális összetételére utal: egyetemi tanárok, magas rangú kitüntetett képzőművészek markolják, ütlegelik, piszkálják, vagy fújják hangszereiket. Zenénk megtermékenyült a kiforrott vizuális tapasztalattal. A zenekar tagjai: Wahorn András szellemi atya,  szaxofonos, egyéb fúvósok és festőművész, Munkácsy-, Smohay -, Fővárosi Tanács-, valamint a párhuzamos médiákért díjas, a Magyar Köztársaság Lovagja, programozó. Szurcsik József basszusgitáros festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektor-helyettese, Munkácsy- és Kondor Béla-díjas, sőt. Kopasz Tamás szólógitáros festőművész, Munkácsy-díjas főiskolai docens és nemkülönben. Orosz László dob- és festőművész, Gyémánt Álom-díjas, továbbá csodálatos érzések, nagyon. Chris Allan billentyűk, természethű és -ellenes hangok, Merész Tavak-díjas grafikusművész, zeneszerző, szakember. Ulrich Gábor ütőhangszeres, felelős vizuális varázsló, Balázs Béla-díjas kulturális örökség és nehézképkezelő. Marjai Judit fotóművész és teljesen szex szimbólum, Többszörös Vágy díjas.

Nagyon jól néz ki a fotó középső részén látható vörös hajú hölgy (Marjai Judit), különösen erős, ahogy a keblei exponálva vannak. Vagy ezt nem így mondják a képzőművészek?

WA: De igen mi is ezt mondjuk, és ha ilyet látunk, csücsöríteni szoktunk, hogy puszit adhassunk.

Hogyan készül a zenekar a koncertre?

WA: A zenekar tagjainak megtiltottam, hogy szórakozzanak a színpadon, mivel a kalandzene odafigyelést igényel. Ezért a fellépések előt már hetekkel a tagok féktelenül dorbézolnak, élvezik az életet, könnyelműsködnek , ahogy csak tudnak. A koncerten csak a közönség szórakozhat, de az meg nagyon.

Ha valaki még nem látott közelről egyetlen festményt sem, hogyan viselkedjen egy Tapasztalt Ecsetek koncerten?

WA: Aki még nem látott egyetlen Tapecs tag által készített képzőművészeti alkotást, az szégyellje magát, de azért nyitottan, áldozatkészen viszonyuljon, hozzon sok pénz, és akarjon műgyűjtő lenni mindenáron.

Mit veszít az, aki nem megy el megnézni titeket a Gödörbe, és mit veszít a zenekar?

WA: Aki nem jön el a koncertre nagyon sokat nyerhet, ha mellette ötös találata van a lottón, mi meg veszítünk minden egyes elnemjöttel 1000 forintot, ami sok pénz.

Szerző: -n-