A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A kazettakorszak hősei csóválnák a fejüket, ha látnák, ki volt tavaly a leghallgatottabb kazettán

2024. február 22., 9:34

Többek között a hipstereknek köszönhetően pár éve visszatért a kazetta, és a mai napig, köszöni szépen, jól van. A lemez nemcsak digitális formában érhetők el, de a CD és vinyl mellett újra kazettán is. Most nyilvánosságra hozták, tavaly mit vettek és így hallgattak is a legtöbben kazettáról.

Tavaly összesen 436.400 kazettát adtak el összesen, ami ugyan alulmúlja az előző évi eladást kicsivel, de még így is növekvő tendenciát mutat a kazettapiac. A vásárlók pedig, ahogy azt sejteni lehetett, elsősorban a fiatalok.

Az első 10 helyezett között mindössze két olyan előadó van, akik értelmezhetők a kazettakorszakból nézve: a hatodik helyen a Nirvana Bleach című albuma végzett, míg a hetedik pedig a Metallica, bár ők pedig a tavalyi albumukkal. A 10. helyre napjaink egyik népszerű előadója futott be, a kazettakorszak fiataljai számára is szerethető előadó, Phoebe Bridgers Punisher című nagylemeze. Az 1., a 3. és a 4., helyre egy-egy filmzene-válogatás került, méghozzá azé a mozié (pontosabban moziké), amelyik a legtöbbet tette (a hipsterek mellett) azért, hogy a kazetta újra divatos legyen: a Guardians of Galaxy eddig elkészült három részéhez készült válogatások, illetve a 8. helyre az animációs tévésorozat soundtrackje – mind a négy lemezen csupa kazettakorszakból származó számmal.

A többi helyezett viszont kiborítaná az egykori kazettásokat: a 9. helyen az egyébként nagyon szerethető Barbie című film zenéje végzett, a lista 2. és 5. helyén pedig egy olyan előadó, akinek maximum a szülei vásárolhattak kazettát anno, most mégis szakít: Taylor Swift. Az 1989 című album lett az ezüstérmes, az 5. helyre pedig a Speak Now című album futott be. Vagyis az összes előadó közül Taylor Swiftet hallgatták és vásárolták meg a legtöbben kazettán (is). Ez van.

Íme a teljes és pontos lista:

1. Various Artists – Guardians Of The Galaxy, Vol. 1: Awesome Mix Vol. 1 (18.000)
2. Taylor Swift – 1989 (Taylor’s Version) (17.500)
3. Various Artists – Guardians Of The Galaxy, Vol. 2: Awesome Mix Vol. 2 (16.000)
4. Various Artists – Guardians Of The Galaxy, Vol. 3: Awesome Mix Vol. 3 (13.000)
5. Taylor Swift – Speak Now (Taylor’s Version) (11.500)
6. Nirvana – Bleach (8000)
7. Metallica – 72 Seasons (7500)
8. Various Artists – Guardians Of The Galaxy: Cosmic Mix, Vol. 1 (6000)
9. Various Artists – Barbie: The Album (5500)
10. Phoebe Bridgers – Punisher (5500)

És hogy mindenki megnyugodjon, hallgassuk meg az első helyezett lemezt – ha nem is kazettán, de Youtube-on: